Wat is borstkanker?

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een onderzoek om borstkanker bij vrouwen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten gemaakt.

Wanneer krijgt u een uitnodiging?

U krijgt een uitnodiging als het mobiele onderzoekcentrum bij u in de buurt staat. U ontvangt de eerste uitnodiging in het jaar dat u 50 jaar wordt. Wanneer u precies wordt uitgenodigd is afhankelijk van de route van het onderzoekscentrum.

Het onderzoek

Radiologen beoordelen de röntgenfoto's en zoeken naar verdachte afwijkingen. Heeft u al eerder meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s met de oude vergeleken.

Uitslag

Binnen twee weken na uw onderzoek ontvangt u de uitslag per post. Mocht er een verdachte afwijking gevonden worden, dan krijgt uw huisarts hier bericht over. Uw huisarts neemt vervolgens contact met u op om de uitslag te bespreken. Een afwijking betekent niet dat u borstkanker heeft. Bij ongeveer twee op de drie vrouwen blijkt de afwijking na onderzoek goedaardig.

Verder onderzoek bij Rijnstate

Als u samen met uw huisarts heeft besloten dat u voor verder onderzoek naar Rijnstate gaat, maakt uw huisarts voor u een afspraak op de Mammapoli. Meestal kunt u de volgende dag al terecht. Uw eerste bezoek op de Mammapoli kan een paar uur tijd in beslag nemen.

Lees meer over uw eerste bezoek aan de Mammapoli

Meer informatie

Hier vindt u filmpjes en/of websites.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij borstkanker

Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.

Lees meer
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Berichten in de media over het bevolkingsonderzoek borstkanker

De afgelopen drie maanden heeft het bevolkingsonderzoek borstkanker stilgelegen door de coronacrisis. Begin deze week verschenen er in de media berichten dat dit mogelijk tot 500 extra borstkankerdoden zal leiden. Deze cijfers zorgen voor onnodige paniek. Veel borstkankertumoren groeien zo langzaam dat het voor die patiënten uiteindelijk geen gevolgen heeft om langer te wachten. Patiënten met borstklachten of een knobbeltje in de borst konden tijdens de coronacrisis ook gewoon terecht bij Rijnstate. De borstkankerzorg is al die tijd doorgegaan.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: