Patiëntervaringen

Thuistoediening immunotherapie: ‘Thuis word je niet geconfronteerd met het ziek-zijn’



Al in 2005 wordt bij Marina (75) borstkanker geconstateerd. Na een succesvolle behandeling lijkt ze ‘schoon’, maar uiteindelijk zijn er toch uitzaaiingen in haar longen. Chemobehandelingen en immunotherapie volgen, waarop ze eveneens goed reageert. Met de immunotherapie blijft Marina uit voorzorg echter doorgaan. Sinds oktober 2021 krijgt ze die thuis toegediend.

Daardoor hoeft ze niet meer elke drie weken naar het ziekenhuis. “Dat scheelt niet alleen tijd, maar ik word nu ook niet telkens geconfronteerd met het ziek-zijn. Als je naar het ziekenhuis moet, weet je waarvoor je komt. Nu ben ik gewoon thuis en zit ik in mijn luie stoel, sloffen aan, kop koffie erbij. De verpleegkundige brengt het infuus in en vervolgens kletsen we samen een klein uurtje tot de behandeling klaar is. Ik vind het heerlijk zo.”

Veilig in eigen omgeving

Waar een ander misschien meer op z’n gemak is in het ziekenhuis, voelt Marina zich juist veilig in haar eigen omgeving. Daarbij hoeft ze thuis niet steeds met andere patiënten haar verhaal te delen en ziet ze ook de ellende van een ander niet. In het ziekenhuis onderging ze haar behandelingen ook altijd bewust alleen in een 1-persoonskamer.

“Ik wilde absoluut niet naar de ‘groepschemo’, waar toch vooral over het ziek-zijn wordt gesproken. Ik was altijd het liefst op mezelf. Nu ik thuis mijn behandelingen kan ondergaan, ben ik nog minder patiënt. Het gaat verder ook heel goed met me. Ik voel me niet ziek. Bovendien heb ik geen last van bijwerkingen. Nadat ik mijn infuus heb gehad, doe ik gewoon weer de dingen die ik wil doen. Ik moet alleen wat vaker naar het toilet.”

Gewoon leven leiden

Want ondanks dat kanker al heel lang onderdeel is van haar leven, laat Marina haar leven niet door de ziekte bepalen. “Ik leid een heel gewoon leven”, zegt ze. “Samen met een aantal hele goede vriendinnen en een zus, die in de buurt wonen. Mijn drie kinderen en vijf kleinkinderen wonen in het westen van het land, maar die probeer ik ook zo vaak mogelijk te zien.”

Door de thuistoedieningen houdt ze nu nog meer tijd over voor haar familie en vrienden. Daarbij doet de immunotherapie haar werk zo goed, dat ze nog maar één keer in het half jaar voor controle naar het ziekenhuis hoeft. “En één keer per jaar wordt er bloedonderzoek gedaan en een longfoto gemaakt. De artsen en verpleegkundigen in Rijnstate hebben me altijd heel fijn behandeld, maar ik ben blij dat ik er nu niet zo vaak meer naartoe hoef.”

De Juiste Zorg op de Juiste Plek

De beweging om zorg naar huis te verplaatsen, past bij de strategie en zorgambities van Rijnstate. Met ‘Rijnstate@home’ richt Rijnstate zich op het verlenen van zorg, het toedienen van medicatie én het monitoren van patiënten in de thuissituatie.

 

A.R.T.Z. Oncologisch Centrum

Op het gebied van oncologie werkt Rijnstate samen met Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Radiotherapiegroep. Deze samenwerking heet: ARTZ Oncologisch centrum.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: