Borstkanker
Mammografie

Hoe onderzoeken we u?

Bekijk een video op YouTube over hoe uw eerste bezoek aan de Mammapoli verloopt.

Afspraak via de huisarts

Voor een afspraak op een Mammapoli heeft u voor verzekerde zorg altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.

Contact na verwijzing

Voorbereiding thuis

Als voorbereiding op uw afspraak kunt u de Rijnstate Zorgapp gebruiken op uw telefoon. In deze app informeren we u op belangrijke momenten tijdens uw behandeling. Lees meer over de Rijnstate Zorgapp.

Gebruik voor het bezoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borsten, omdat dit het maken van een kwalitatief goed mammogram (borstfoto’s) bemoeilijkt. Als u borstvoeding geeft, kunt u het beste voorafgaande aan uw bezoek aan de polikliniek een voeding geven.

De website www.b-bewust.nl van de Borstkankervereniging Nederland geeft uitgebreide en betrouwbare informatie over borstkanker en alles wat erbij komt kijken. De site biedt ook de mogelijkheid om een persoonlijke checklist samen te stellen om uw gesprek bij de arts en verpleegkundige goed voor te bereiden.

Op de website van Borstkankervereniging Nederland vindt u voorlichtingsvideo’s van de belangrijkste onderzoeken die we doen op de afdeling Radiologie en nucleaire geneeskunde.

Wat kunt u verwachten bij uw eerste bezoek?

Als u voor de eerste keer op de mammacare- of mastopathiepoli komt, heeft u een afspraak met de mammachirurg en een gespecialiseerd mammacareverpleegkundige. Zij stellen u vragen over uw klachten en het ontstaan ervan en willen een aantal algemene gegevens van u weten. Dan volgt een lichamelijk onderzoek van uw borsten en de lymfeklieren in uw oksel en hals.

Vervolgens gaat u naar de afdeling Radiologie voor het maken van een mammografie en/of echografie.

Bent u doorverwezen voor verder onderzoek na aanleiding van het bevolkingsonderzoek? Dan zijn de foto’s van het bevolkingsonderzoek al aanwezig in uw elektronisch patiëntendossier. De radioloog heeft meteen op de dag van uw bezoek een duidelijk beeld van de reden van verwijzing. Mogelijk worden er nieuwe röntgenfoto’s (mammografie) gemaakt en krijgt u daarnaast een echografie. Deze wordt direct door de radioloog beoordeeld.

Mocht de radioloog een echogeleide cytologische punctie (celonderzoek) of een echogeleid histologisch biopt (weefselonderzoek) nodig vinden, dan kan dit aansluitend worden gedaan.

Uitslag van uw onderzoeken

De uitslagen van de radiologische onderzoeken en puncties worden op de dag van het onderzoek met u besproken.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij borstkanker

Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.

Lees meer
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Berichten in de media over het bevolkingsonderzoek borstkanker

De afgelopen drie maanden heeft het bevolkingsonderzoek borstkanker stilgelegen door de coronacrisis. Begin deze week verschenen er in de media berichten dat dit mogelijk tot 500 extra borstkankerdoden zal leiden. Deze cijfers zorgen voor onnodige paniek. Veel borstkankertumoren groeien zo langzaam dat het voor die patiënten uiteindelijk geen gevolgen heeft om langer te wachten. Patiënten met borstklachten of een knobbeltje in de borst konden tijdens de coronacrisis ook gewoon terecht bij Rijnstate. De borstkankerzorg is al die tijd doorgegaan.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: