Borstkanker
Mammografie

Hoe onderzoeken we u?

Bekijk een video op YouTube over hoe uw eerste bezoek aan de Mammapoli verloopt.

Afspraak via de huisarts

Voor een afspraak op een Mammapoli heeft u voor verzekerde zorg altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.

Contact na verwijzing

Voorbereiding thuis

Als voorbereiding op uw afspraak kunt u de Rijnstate Zorgapp gebruiken op uw telefoon. In deze app informeren we u op belangrijke momenten tijdens uw behandeling. Lees meer over de Rijnstate Zorgapp.

Gebruik voor het bezoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borsten, omdat dit het maken van een kwalitatief goed mammogram (borstfoto’s) bemoeilijkt. Als u borstvoeding geeft, kunt u het beste voorafgaande aan uw bezoek aan de polikliniek een voeding geven.

De website www.b-bewust.nl van de Borstkankervereniging Nederland geeft uitgebreide en betrouwbare informatie over borstkanker en alles wat erbij komt kijken. De site biedt ook de mogelijkheid om een persoonlijke checklist samen te stellen om uw gesprek bij de arts en verpleegkundige goed voor te bereiden.

Op de website van Borstkankervereniging Nederland vindt u voorlichtingsvideo’s van de belangrijkste onderzoeken die we doen op de afdeling Radiologie en nucleaire geneeskunde.

Wat kunt u verwachten bij uw eerste bezoek?

Als u voor de eerste keer op de mammacare- of mastopathiepoli komt, heeft u een afspraak met de mammachirurg en een gespecialiseerd mammacareverpleegkundige. Zij stellen u vragen over uw klachten en het ontstaan ervan en willen een aantal algemene gegevens van u weten. Dan volgt een lichamelijk onderzoek van uw borsten en de lymfeklieren in uw oksel en hals.

Vervolgens gaat u naar de afdeling Radiologie voor het maken van een mammografie en/of echografie.

Bent u doorverwezen voor verder onderzoek na aanleiding van het bevolkingsonderzoek? Dan zijn de foto’s van het bevolkingsonderzoek al aanwezig in uw elektronisch patiëntendossier. De radioloog heeft meteen op de dag van uw bezoek een duidelijk beeld van de reden van verwijzing. Mogelijk worden er nieuwe röntgenfoto’s (mammografie) gemaakt en krijgt u daarnaast een echografie. Deze wordt direct door de radioloog beoordeeld.

Mocht de radioloog een echogeleide cytologische punctie (celonderzoek) of een echogeleid histologisch biopt (weefselonderzoek) nodig vinden, dan kan dit aansluitend worden gedaan.

Uitslag van uw onderzoeken

De uitslagen van de radiologische onderzoeken en puncties worden op de dag van het onderzoek met u besproken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: