
Goedaardige klachten
Als uw huisarts geen borstkanker vermoedt, kan hij of zij u verwijzen naar onze afdeling Radiologie (in Arnhem of Zevenaar) voor foto’s, naar het mastopathiespreekuur (alleen in Arnhem) of naar een niet-spoedeisend spreekuur van de mammachirurg (in Arnhem of Zevenaar).
Goedaardige klachten zijn bijvoorbeeld:
- een plaatselijke zwelling in de borst (door u en/of uw huisarts gevoeld) en uw huisarts vermoedt na het gesprek met u en lichamelijk onderzoek dat het niet om borstkanker gaat;
- een knobbelig klierweefsel met of zonder pijn.
Verwijzing naar de afdeling Radiologie
Afhankelijk van uw klachten en leeftijd wordt er een mammografie en/of echografie gedaan; welk onderzoek wordt gedaan beslist de mammaradioloog. Deze arts bekijkt de mammografie direct en doet zo nodig (aansluitend) een echografie. Als de mammaradioloog een (kleine) afwijking ziet die op borstkanker wijst, wordt in overleg met u een afspraak op de Mammapoli gemaakt. Krijgt u een MRI, dan beoordelen we deze meestal binnen 24 uur.
Soms kan het na de mammografie en/of echografie en/of MRI beter voor u zijn dat u een vervolgonderzoek of een verwijzing naar een andere specialist krijgt. De mammaradioloog bespreekt dit met u.
Verwijzing naar de mammachirurg
Als uw huisarts u verwijst naar de mammachirurg, kan de afspraak plaatsvinden op het mastopathiespreekuur in Arnhem of op een niet-spoedeisend, mammachirurgisch spreekuur in Arnhem of Zevenaar. Het mastopathiespreekuur richt zich op allerlei goedaardige klachten aan uw borsten (mastopathie). In het Grieks betekent ‘mastos’ borst en ‘pathos’ aandoening. Mastopathie is een verzamelbegrip voor diverse klachten en aandoeningen van één of beide borsten, zowel bij vrouwen als bij mannen. De meest gebruikte definitie van mastopathie luidt: vast, korrelig en hobbelig borstweefsel, dat gevoelig is bij lichamelijk onderzoek en soms spontaan pijnlijk (bij vrouwen vooral voor de menstruatie).
Specialisten
Nieuws
Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.
Lees meer
Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.
Lees meer
De afgelopen drie maanden heeft het bevolkingsonderzoek borstkanker stilgelegen door de coronacrisis. Begin deze week verschenen er in de media berichten dat dit mogelijk tot 500 extra borstkankerdoden zal leiden. Deze cijfers zorgen voor onnodige paniek. Veel borstkankertumoren groeien zo langzaam dat het voor die patiënten uiteindelijk geen gevolgen heeft om langer te wachten. Patiënten met borstklachten of een knobbeltje in de borst konden tijdens de coronacrisis ook gewoon terecht bij Rijnstate. De borstkankerzorg is al die tijd doorgegaan.
Lees meer