Wat is borstkanker?
Balie Oncologisch Centrum

Goedaardige klachten

Als uw huisarts geen borstkanker vermoedt, kan hij of zij u verwijzen naar onze afdeling Radiologie (in Arnhem, Elst of Zevenaar) voor foto’s, naar het mastopathiespreekuur (alleen in Arnhem) of naar een niet-spoedeisend spreekuur van de mammachirurg (in Arnhem, Elst of Zevenaar).

Goedaardige klachten zijn bijvoorbeeld:

  • een plaatselijke zwelling in de borst (door u en/of uw huisarts gevoeld) en uw huisarts vermoedt na het gesprek met u en lichamelijk onderzoek dat het niet om borstkanker gaat;
  • knobbelig klierweefsel met of zonder pijn.

Verwijzing naar de afdeling Radiologie

Afhankelijk van uw klachten en leeftijd wordt er een mammografie en/of echografie gedaan; welk onderzoek wordt gedaan beslist de mammaradioloog. Deze arts bekijkt de mammografie direct en doet zo nodig (aansluitend) een echografie. Als de mammaradioloog een (kleine) afwijking ziet die mogelijk op borstkanker wijst, wordt in overleg met u een afspraak op de Mammapoli gemaakt. Krijgt u een MRI, dan beoordelen we deze meestal binnen 24 uur.

Soms kan het na de mammografie en/of echografie en/of MRI beter voor u zijn dat u een vervolgonderzoek of een verwijzing naar een andere specialist krijgt. De mammaradioloog bespreekt dit met u.

Verwijzing naar de mammachirurg

Als uw huisarts u verwijst naar de mammachirurg, kan de afspraak plaatsvinden op het mastopathiespreekuur in Arnhem of op een niet-spoedeisend, mammachirurgisch spreekuur in Arnhem, Elst of Zevenaar. Het mastopathiespreekuur richt zich op allerlei goedaardige klachten aan uw borsten (mastopathie). In het Grieks betekent ‘mastos’ borst en ‘pathos’ aandoening. Mastopathie is een verzamelbegrip voor diverse klachten en aandoeningen van één of beide borsten, zowel bij vrouwen als bij mannen. De meest gebruikte definitie van mastopathie luidt: vast, korrelig en hobbelig borstweefsel, dat gevoelig is bij lichamelijk onderzoek en soms spontaan pijnlijk (bij vrouwen vooral voor de menstruatie).

Contact na verwijzing

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: