Wat is borstkanker?

Goedaardige klachten

Als uw huisarts geen borstkanker vermoedt, kan hij of zij u verwijzen naar onze afdeling Radiologie (in Arnhem of Zevenaar) voor foto’s, naar het mastopathiespreekuur (alleen in Arnhem) of naar een niet-spoedeisend spreekuur van de mammachirurg (in Arnhem of Zevenaar).

Goedaardige klachten zijn bijvoorbeeld:

  • een plaatselijke zwelling in de borst (door u en/of uw huisarts gevoeld) en uw huisarts vermoedt na het gesprek met u en lichamelijk onderzoek dat het niet om borstkanker gaat;
  • een knobbelig klierweefsel met of zonder pijn.

Verwijzing naar de afdeling Radiologie

Afhankelijk van uw klachten en leeftijd wordt er een mammografie en/of echografie gedaan; welk onderzoek wordt gedaan beslist de mammaradioloog. Deze arts bekijkt de mammografie direct en doet zo nodig (aansluitend) een echografie. Als de mammaradioloog een (kleine) afwijking ziet die op borstkanker wijst, wordt in overleg met u een afspraak op de Mammapoli gemaakt. Krijgt u een MRI, dan beoordelen we deze meestal binnen 24 uur.

Soms kan het na de mammografie en/of echografie en/of MRI beter voor u zijn dat u een vervolgonderzoek of een verwijzing naar een andere specialist krijgt. De mammaradioloog bespreekt dit met u.

Verwijzing naar de mammachirurg

Als uw huisarts u verwijst naar de mammachirurg, kan de afspraak plaatsvinden op het mastopathiespreekuur in Arnhem of op een niet-spoedeisend, mammachirurgisch spreekuur in Arnhem of Zevenaar. Het mastopathiespreekuur richt zich op allerlei goedaardige klachten aan uw borsten (mastopathie). In het Grieks betekent ‘mastos’ borst en ‘pathos’ aandoening. Mastopathie is een verzamelbegrip voor diverse klachten en aandoeningen van één of beide borsten, zowel bij vrouwen als bij mannen. De meest gebruikte definitie van mastopathie luidt: vast, korrelig en hobbelig borstweefsel, dat gevoelig is bij lichamelijk onderzoek en soms spontaan pijnlijk (bij vrouwen vooral voor de menstruatie).

Contact na verwijzing

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Mammapoli Rijnstate bestaat 25 jaar

Met zo’n 400 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar is Rijnstate een van de grootste centra voor borstkanker van Nederland. In 1998 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een mamma(care)polikliniek oprichtte. Dat betekent dat de Mammapoli van Rijnstate inmiddels 25 jaar bestaat. Een mooi moment om terug te blikken én vooruit te kijken.

Lees meer
Borstonderzoek effectiever en comfortabeler door ultramoderne mammografie-apparatuur

Om nog nauwkeuriger onderzoek te kunnen doen naar afwijkingen in borstweefsel, beschikt de afdeling Radiologie in Rijnstate vanaf november op alle vestigingen over de nieuwste mammografie-apparatuur. In Elst en Zevenaar zijn ze al in gebruik; in Rijnstate Arnhem zetten we het nieuwe mammografie-apparaat vanaf november in. Dankzij tomografie-mogelijkheden en speciaal ontworpen compressieplaten wordt het borstonderzoeksproces voor veel vrouwen comfortabeler en effectiever, en kan borstkanker mogelijk in een vroeger stadium ontdekt worden.

Lees meer
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij borstkanker

Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: