Borstkanker

Wat is borstkanker?

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Ongeveer zeventig procent van vrouwen met borstkanker is ouder dan vijftig jaar. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar in veel mindere mate.

Ductaal-/lobulair carcinoom

Bij borstkanker gaat het meestal om een zogeheten ductaal-carcinoom. Een ductaal-carcinoom ontstaat in de melkbuisjes van de borst. Soms is er sprake van een lobulair-carcinoom. Dit ontstaat in de melkkliertjes. Het lobulair-carcinoom vormt minder vaak een tumor, maar groeit meer verspreid door de borst. Hierdoor is het moeilijk deze vorm in een vroeg stadium te ontdekken.

Uitzaaiingen

De kans bestaat dat kankercellen zich door het lichaam verspreiden. Als kankercellen zich via de lymfebanen verspreiden, groeien zij in de lymfeklieren uit tot een uitzaaiing. De eerste uitzaaiing ontstaat in de lymfeklieren. Die ontvangen als eerste de lymfe-afvoer van het gebied in de borst waar de tumor zich bevindt. Meestal zitten de lymfeklieren in de oksel, maar ook tussen de ribben, onder het sleutelbeen of in de borst zelf.

Verspreiding via het bloed

Kankercellen kunnen zich ook via het bloed verspreiden en bijvoorbeeld in de botten uitgroeien tot een tumor. Bij borstkanker kunnen ook uitzaaiingen optreden in andere organen, zoals de longen en de lever.

Meer informatie

Hier vindt u filmpjes en/of websites.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij borstkanker

Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.

Lees meer
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Berichten in de media over het bevolkingsonderzoek borstkanker

De afgelopen drie maanden heeft het bevolkingsonderzoek borstkanker stilgelegen door de coronacrisis. Begin deze week verschenen er in de media berichten dat dit mogelijk tot 500 extra borstkankerdoden zal leiden. Deze cijfers zorgen voor onnodige paniek. Veel borstkankertumoren groeien zo langzaam dat het voor die patiënten uiteindelijk geen gevolgen heeft om langer te wachten. Patiënten met borstklachten of een knobbeltje in de borst konden tijdens de coronacrisis ook gewoon terecht bij Rijnstate. De borstkankerzorg is al die tijd doorgegaan.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: