Borstkanker

Wat is borstkanker?

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Ongeveer zeventig procent van vrouwen met borstkanker is ouder dan vijftig jaar. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar in veel mindere mate.

Ductaal-/lobulair carcinoom

Bij borstkanker gaat het meestal om een zogeheten ductaal-carcinoom. Een ductaal-carcinoom ontstaat in de melkbuisjes van de borst. Soms is er sprake van een lobulair-carcinoom. Dit ontstaat in de melkkliertjes. Het lobulair-carcinoom vormt minder vaak een tumor, maar groeit meer verspreid door de borst. Hierdoor is het moeilijk deze vorm in een vroeg stadium te ontdekken.

Uitzaaiingen

De kans bestaat dat kankercellen zich door het lichaam verspreiden. Als kankercellen zich via de lymfebanen verspreiden, groeien zij in de lymfeklieren uit tot een uitzaaiing. De eerste uitzaaiing ontstaat in de lymfeklieren. Die ontvangen als eerste de lymfe-afvoer van het gebied in de borst waar de tumor zich bevindt. Meestal zitten de lymfeklieren in de oksel, maar ook tussen de ribben, onder het sleutelbeen of in de borst zelf.

Verspreiding via het bloed

Kankercellen kunnen zich ook via het bloed verspreiden en bijvoorbeeld in de botten uitgroeien tot een tumor. Bij borstkanker kunnen ook uitzaaiingen optreden in andere organen, zoals de longen en de lever.

Meer informatie

Hier vindt u filmpjes en/of websites.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Mammapoli Rijnstate bestaat 25 jaar

Met zo’n 400 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar is Rijnstate een van de grootste centra voor borstkanker van Nederland. In 1998 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een mamma(care)polikliniek oprichtte. Dat betekent dat de Mammapoli van Rijnstate inmiddels 25 jaar bestaat. Een mooi moment om terug te blikken én vooruit te kijken.

Lees meer
Borstonderzoek effectiever en comfortabeler door ultramoderne mammografie-apparatuur

Om nog nauwkeuriger onderzoek te kunnen doen naar afwijkingen in borstweefsel, beschikt de afdeling Radiologie in Rijnstate vanaf november op alle vestigingen over de nieuwste mammografie-apparatuur. In Elst en Zevenaar zijn ze al in gebruik; in Rijnstate Arnhem zetten we het nieuwe mammografie-apparaat vanaf november in. Dankzij tomografie-mogelijkheden en speciaal ontworpen compressieplaten wordt het borstonderzoeksproces voor veel vrouwen comfortabeler en effectiever, en kan borstkanker mogelijk in een vroeger stadium ontdekt worden.

Lees meer
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij borstkanker

Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: