Borstkanker
Balie Oncologisch Centrum

Wat is borstkanker?

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Ongeveer zeventig procent van vrouwen met borstkanker is ouder dan vijftig jaar. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar in veel mindere mate.

Ductaal-/lobulair carcinoom

Bij borstkanker gaat het meestal om een zogeheten ductaal-carcinoom. Een ductaal-carcinoom ontstaat in de melkbuisjes van de borst. Soms is er sprake van een lobulair-carcinoom. Dit ontstaat in de melkkliertjes. Het lobulair-carcinoom vormt minder vaak een tumor, maar groeit meer verspreid door de borst. Hierdoor is het moeilijk deze vorm in een vroeg stadium te ontdekken.

Uitzaaiingen

De kans bestaat dat kankercellen zich door het lichaam verspreiden. Als kankercellen zich via de lymfebanen verspreiden, groeien zij in de lymfeklieren uit tot een uitzaaiing. De eerste uitzaaiing ontstaat in de lymfeklieren. Die ontvangen als eerste de lymfe-afvoer van het gebied in de borst waar de tumor zich bevindt. Meestal zitten de lymfeklieren in de oksel, maar ook tussen de ribben, onder het sleutelbeen of in de borst zelf.

Verspreiding via het bloed

Kankercellen kunnen zich ook via het bloed verspreiden en bijvoorbeeld in de botten uitgroeien tot een tumor. Bij borstkanker kunnen ook uitzaaiingen optreden in andere organen, zoals de longen en de lever.

Meer informatie

Hier vindt u filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: