Welke behandelingen zijn er?

Borstreconstructies

Belangrijke informatie voor vrouwen met vragen over borstimplantaten

Bij borstkanker kan een borstreconstructie onderdeel zijn van uw behandeling. Hiervoor bestaan verschillende technieken. Dit kan zijn tijdens de operatie waarbij uw borst(en) wordt verwijderd, een primaire (directe) borstreconstructie of daarna een secundaire borstreconstructie.

Primaire (directe) borstreconstructie

Een primaire directe borstreconstructie houdt in dat in één operatie eerst het borstweefsel met de kanker wordt verwijderd door de mammachirurg en de borst aansluitend gereconstrueerd wordt door de plastisch chirurg.

Hoe wordt een primaire reconstructie gedaan?

Borstreconstructies kunnen worden uitgevoerd met een prothese of door huid of spieren te verplaatsen. De mooiste resultaten zijn afhankelijk van de te opereren borst. Daarom bespreken we van tevoren altijd uitvoerig met u welke techniek het beste bij u past

Als is vastgesteld dat u voor een directe borstreconstructie in aanmerking komt en u deze ook wenst, plannen we een operatie in met de mammachirurg en plastisch chirurg samen.

Begeleiding door de mammacareverpleegkundige

Een gespecialiseerd mammacareverpleegkundige begeleidt u tijdens het gehele traject en zorgt voor een goede coördinatie tussen de verschillende disciplines. De verpleegkundige is gespecialiseerd in borstreconstructies en betrokken bij eventuele tepelreconstructies. Zij kan u helpen om alle informatie door te nemen en eventuele vragen na het eerste gesprek te beantwoorden.

Lees meer over de begeleiding van deze mammacareverpleegkundige

Secundaire borstreconstructie

Als u eerder een borstoperatie heeft gehad, kan in een later stadium bijna altijd alsnog een borstreconstructie gedaan worden. Hierbij kunt u denken aan een nieuwe borst met behulp van een prothese of met lichaamseigen materiaal. Ook kan het zijn dat er een vormdefect of asymmetrie is ontstaan na een borstbesparende operatie. De vorm van de borst kan vaak verbeterd worden door inbrengen van vetweefsel (lipofilling) of door een borstlift/borstverkleining aan de andere zijde.

We bespreken deze opties altijd zorgvuldig met u. Het is ook altijd mogelijk om alleen een oriënterend gesprek te hebben over de mogelijkheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: