NCPA en Rijnstate roepen op tot samenwerking in zorg voor podiumkunstenaarsPodiumkunstenaars zoals dansers zijn afhankelijk van het goed functioneren van hun lichaam om hun werk te kunnen doen. Net zoals topsporters moeten zij snel en goed geholpen worden om blessures te behandelen én te voorkomen. NCPA (National Centre Performing Arts) en Rijnstate werken al lange tijd nauw samen met diverse partners om zowel regionaal als landelijk de beste zorg aan podiumkunstenaars te kunnen bieden. Op 3 november organiseren deze partijen dan ook het ‘Dans Para(Medisch) Symposium’ om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

 

LET OP: het symposium van 3 november is vervallen. In 2019 zal dit symposium wel plaatsvinden. Een datum is nog niet bekend

In Arnhem werken fysiotherapeuten, sportartsen, orthopedisch chirurgen en coördinatoren van (dans)opleidingen nauw samen om de beste zorg te kunnen bieden. Corné van Loon, orthopedisch chirurg bij NCPA-partner Rijnstate: “Dansers hebben vaak slechtere toegang tot gespecialiseerde zorg dan bijvoorbeeld voetballers. Wij willen daar verandering in aanbrengen. We pleiten voor snelle toegankelijkheid van zorg en het verbeteren van de kwaliteit van behandelingen en begeleiding van dansers, zowel tijdens de opleiding als bij het uitoefenen van hun beroep. Wij zetten onze specialisten en middelen hier belangeloos voor in en zorgen dat operaties snel kunnen worden uitgevoerd. Samen met de NCPA willen we een vuist maken tegen verschillen in behandeling en begeleiding tussen podiumkunstenaars en topsporters.” Rijnstate ontving onlangs van het NOC*NSF het Partnership NL keurmerk, waarmee de kwaliteit van de behandelingen van Olympische sporters erkend wordt.

Dans (Para)Medisch Symposium

Op 3 november 2018 organiseren NCPA en Rijnstate het Dans (Para)Medisch Symposium, in Theater aan de Rijn te Arnhem. Het doel van dit symposium is het bevorderen van de (inter)nationale verbinding tussen geneeskunde, wetenschap en de podiumkusten en de opgedane kennis te verspreiden en toe te passen. Bijvoorbeeld kennis over de oorsprong van blessures, deze kennis kan worden toegepast in het ziekenhuis, maar ook tijdens de opleiding van dansers. Dit symposium is toegankelijk voor professionals die zorg bieden aan topsporters zoals fysiotherapeuten, sportartsen, orthopedisch chirurgen en oefentherapeuten. Er zijn 80 plekken beschikbaar en kosten van deelname zijn €35,-. Het symposium is geaccrediteerd voor fysiotherapeuten (3 punten), voor sportartsen is accreditatie aangevraagd.

Programma

 • Een casestudie van een dansers-knie: medische stappen na auditie intake, routing en samenwerking
  Door Arjan Kokshoorn MD and dr. Corné van Loon MD
 • De verbindingen tussen wetenschappelijk onderzoek en medische praktijk in een casestudie van een dansers-heup
  Door dr. Marsha Tijssen Msc. and dr. Marc Wagener MD
 • Mentale training; een tool voor professionele dansers
  Door Brendon Koolen Msc.
 • Revalidatie en samenwerking in dans
  Door Anandi van Loon Msc., PhD (cand.)
 • Verbinding met en vertaling van (para) medisch praktijkonderzoek in het hbo danskunstonderwijs
  Door Gaby Allard BA &  dr. Janine Stubbe

Meer informatie en inschrijven

Het symposium van 3 november is vervallen. In 2019 zal dit symposium wel plaatsvinden. Een datum is nog niet bekend. Voor informatie over dit symposium kunt u deze website in de gaten houden: https://ncpa.eu/agenda

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: