Verwijdering van poliep of vleesboom nu poliklinisch mogelijkEen poliep of vleesboom in de baarmoeder kan de oorzaak zijn van tussentijds, aanhoudend of hevig menstrueel bloedverlies. “We kunnen een poliep of vleesboom nu op de polikliniek verwijderen. De patiënt hoeft niet meer naar de operatiekamer”, vertellen gynaecologen Paul Dijkhuizen en Ronald Mouw. “We doen dit op de polikliniek met de Myosure operatietechniek: een veilige en effectieve techniek die bijna geen pijn veroorzaakt. De patiënt kan kort na de ingreep alweer naar huis.”

Hoe werkt het?

Ronald Mouw: “Met behulp van de MyoSure kijken we via een dunne kijkbuis en watergeleiding met een camera in de baarmoeder. Om de doorgang naar de baarmoeder soepel te laten verlopen, is het soms nodig om de baarmoederhals te verdoven, en geven we vooraf pijnmedicatie”.

De poliep of vleesboom wordt mechanisch weggeschraapt met de zogeheten ‘shaver’. De shaver maakt hele snelle omwentelingen, zodat kleine poliepjes al in enkele seconden weggehaald zijn. Het weghalen van vleesbomen kost iets meer tijd. Het weefsel dat wordt weggehaald wordt onderzocht door de patholoog. Poliepen en vleesbomen zijn vóór de overgang bijna altijd goedaardig. Na de overgang en in combinatie met bloedverlies is ongeveer 5% van de poliepen kwaadaardig.

De MyoSure-behandeling duurt inclusief de voorbereiding ongeveer een half uur. De ingreep zelf is heel kort en duurt soms slechts enkele seconden. Tijdens de poliklinische behandeling kunnen de patiënten meekijken op een scherm. Dijkhuizen: “Aan de hand van het beeldscherm leggen we stap voor stap uit wat we doen. We merken dat veel vrouwen dat prettig vinden en daarmee is de ingreep heel goed poliklinisch te ondergaan”.

Voor wie?

Poliepen en vleesbomen komen bij vrouwen van alle leeftijden voor. Heeft een vrouw last van tussentijds, aanhoudend of hevig menstrueel bloedverlies, dan kan zij met een verwijzing van de huisarts terecht bij de gynaecoloog. Als blijkt dat het bloedverlies wordt veroorzaakt door een poliep of vleesboom en deze is in de holte van de baarmoeder gelegen en niet te groot, dan kan de Myosure-operatietechniek een oplossing zijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: