Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vleesbomen

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen (myomen) zijn goedaardige knobbels in de spierlaag van de baarmoeder. U heeft meestal geen last van myomen. Als u hevige of pijnlijke menstruatie hebt, als de myomen groot zijn of als er veel myomen zijn, is behandeling soms wel wenselijk.

Risicogroepen

Vleesbomen komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60 procent van de negroïde vrouwen. Zij ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Vleesbomen worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven. Daarom komen zij niet voor vóór de eerste menstruatie en worden ze na de laatste menstruatie kleiner en verdwijnen ze uiteindelijk.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen vleesbomen soms groeien door hormoonveranderingen; na de zwangerschap worden ze weer kleiner. Ook bij sommige hormoonbehandelingen, zoals voor overgangsklachten, kunnen vleesbomen (weer) groter worden.

Preventie

Vleesbomen kunnen niet voorkomen worden. Door hormoontherapie kan de groei van de vleesbomen wel verminderd worden.

Behandeling

Afhankelijk van het doel (klachten verminderen, groei van myomen tegengaan of myomen verwijderen) zijn er verschillende behandelingen mogelijk, variërend van medicijnen tot een operatieve ingreep, zoals een hysteroscopie, enucleatie of embolisatie. Soms wordt er ook voor gekozen om de baarmoeder te verwijderen.

Medicijnen

Met medicijnen proberen we bloedverlies en/of menstruatiepijn te verminderen. Bij deze behandeling blijven de myomen bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Bij veel of grote myomen en bij myomen in de baarmoederholte kan het effect van medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen dan komen de klachten meestal terug.

Hysteroscopie

Myomen in de baarmoederholte (intracavitair) of onder het slijmvlies (submukeus) kunnen worden verwijderd door een hysteroscopische operatie (kijkoperatie in de baarmoederholte).

Enucleatie

Als myomen aan de buitenzijde van de baarmoeder (subsereus) of in de wand (intramuraal) zitten, kunnen ze worden uitgepeld: myoomenucleatie. Dit kan soms via een kijkoperatie, soms moet er een “open-buik” operatie verricht worden.

Embolisatie

Hierbij worden door kleine bolletjes enkele bloedvaten naar de myomen afgesloten. Dit gebeurt via een slangetje in de ader van de lies. De myomen krimpen binnen drie tot zes maanden. Wij adviseren deze ingreep alleen als u zeker weet dat u niet meer zwanger wilt worden.

Verwijderen van de baarmoeder

Voor een definitieve oplossing van de klachten kan de beste keuze soms zijn de baarmoeder te verwijderen. Het bloedverlies verdwijnt hiermee. Het effect op buik- of rugklachten is minder goed te voorspellen. De baarmoeder kan soms via de vagina worden verwijderd, maar bij myomen gebeurt dit meestal via de buik. In principe blijven de eierstokken en eileiders behouden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: