KID-behandelingen toch vergoedOp 13 maart 2019 heeft minister Bruins (Medische zorg en Sport) aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de zorgverzekeraars heeft gevraagd om Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) te vergoeden voor alle vrouwen die in 2019 beginnen met hun behandeling. Recent was ongerustheid ontstaan bij alleenstaande en lesbische vrouwen nadat duidelijk werd dat KID voor hen mogelijk niet meer vanuit het basispakket vergoed zou worden.

Na protesten van patiëntenverenigingen en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), die door Rijnstate ondersteund werden, blijft KID nu toch vergoed. Het gaat volgens de minister om een overgangsregeling tot 1 januari 2020.

De eventuele financiering van KID-behandelingen na 2019 komt later dit jaar terug op de agenda. Minister Bruins schrijft de Tweede Kamer dat dit wordt meegenomen in de kabinetsreactie op het rapport van de Commissie Herijking Ouderschap, die uiterlijk rond de zomer verschijnt.

De NVOG blijft zich er voor inzetten dat KID voor alle vrouwen veilig en toegankelijk moet zijn. Rijnstate onderschrijft dit standpunt.

Lees de brief van minister Bruins

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: