Biosensor thuismonitoring

Vitalys start onderzoek naar thuismonitoring van bariatrische patiënten samen met Rijnstate en Philips



Vitalys is onlangs in samenwerking met Rijnstate en Philips de pilot Bariatrie@Home gestart om te onderzoeken of de patiënt in de toekomst veilig op afstand te monitoren is. Met een goed en veilig monitoringssysteem kan de patiënt mogelijk eerder naar de eigen thuisomgeving met een positieve bijdrage aan het herstel.

Vitalys, kliniek tegen overgewicht opereert jaarlijks meer dan 1.250 mensen die door hun overgewicht in aanmerking komen voor een maagverkleinende operatie. De operaties vinden plaats in topklinisch ziekenhuis Rijnstate waar de patiënten na de operatie ook in ieder geval één nacht blijven.

De Biosensor

De monitoring van de patiënt gebeurt met de Philips Biosensor. Dit is een high-tech sensor in de vorm van een grote pleister. Deze sensor wordt bij de patiënt op de linkerborst geplakt, is wireless en meet continu verschillende lichaamsfuncties.

Biosensor thuismonitoring Philips Biosensor

Snelle hulp thuis

De metingen van de sensor worden direct doorgestuurd naar een virtueel zorgcentrum in het ziekenhuis. Hier worden de metingen automatisch geanalyseerd door een software systeem van Philips. Door de software naar de combinatie van gegevens te kijken in plaats van losse gegevens te analyseren kunnen we veel meer te weten komen over de gezondheid van de patiënt. De gegevens komen uiteindelijk terecht bij een verpleegkundige die alle thuispatiënten in de gaten houdt via een dashboard. Als de metingen afwijken dan krijgt verpleegkundig personeel in het ziekenhuis direct  een notificatie op hun smartphone. De verpleegkundige die op dat moment de thuispatiënten in de gaten houdt, neemt contact op met de patiënt of huisgenoot. En als het nodig is stuurt ze direct een zorgverlener naar de patiënt toe.

De juiste zorg op de juiste plek

Thuismonitoring is voordelig voor zowel de patiënt als het ziekenhuis. De patiënt kan eerder naar huis, naar zijn vertrouwde omgeving. De verwachting is dat dit bijdraagt aan het herstel. Ook kan thuismonitoring het gevoel van veiligheid vergroten. De stap om de dag na de operatie naar huis te gaan wordt door veel patiënten best als groot ervaren. Van continu in de gaten gehouden worden in het ziekenhuis naar ‘niets’ thuis. Dit maakt patiënten wel eens onzeker ‘Gaat dat wel goed? En wat moet ik doen als ik me niet lekker voel?‘ zijn vragen die regelmatig gesteld worden. Door thuismonitoring kan er 2 tot 3 dagen na thuiskomst nog contact gehouden worden met de patiënt. Aan de andere kant geeft thuismonitoring Rijnstate meer ruimte om patiënten te verzorgen voor wie de aanwezigheid van directe medische zorg echt noodzakelijk is.

Voorop in zorg voor jou

Veiligheid en patiëntvriendelijkheid staat voorop. De pilot Bariatrie@Home, waarin thuismonitoring met behulp van de Philips biosensor wordt onderzocht, is opgeknipt in fases. Elke fase wordt door middel van een wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met Universiteit Twente, getest op veiligheid en patiëntvriendelijkheid. Een fase wordt niet eerder afgesloten tot zeker is dat alles werkt. Uiteindelijk moet de pilot uitwijzen of patiënten straks met behulp van de Biosensor ook eerder naar huis kunnen.

Kliniek van de toekomst in samenwerking met Philips

Rijnstate bouwt met samenwerkingspartner Philips aan de kliniek van de toekomst. Hiervoor tekende Rijnstate en Philips op maandag 24 juni een overeenkomst voor 10 jaar. Beide partijen willen voor zoveel mogelijk patiënten zorg thuis verlenen door het inzetten van thuismonitoring en het opzetten van een virtual zorgcentrum. Naast het inzetten van slimme technologische oplossingen gaan we samen met Philips bekijken hoe de verzamelde data door slimme algoritmen kan worden geanalyseerd, zodat zorgverleners en patiënten de informatie krijgen die ze nodig hebben, zoals veranderingen in de vitale functies. Philips noemt dit Adaptive Intelligence. 

Als de gezondheidstoestand van de patiënt erom vraagt, kan in de toekomst vrijwel ieder bed thuis in het verzorgingsgebied van Rijnstate een gemonitord bed worden. Hierdoor zou Rijnstate kunnen groeien van 650 bedden in het ziekenhuis tot potentieel 480.000 bedden in de regio. Als er minder bedden in het ziekenhuis nodig zijn, is er meer ruimte voor grotere en technisch vooruitstrevende eenpersoonskamers.

Lori Lazzara, CTO Patient Monitoring & Therapeutic Care Philips, en Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate, ondertekenen overeenkomst. Lori Lazzara, CTO Patient Monitoring & Therapeutic Care Philips, en Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate, ondertekenen overeenkomst.

Behandeling van overgewicht

Vitalys, kliniek tegen overgewicht, helpt mensen die al jarenlang een strijd voeren tegen hun overgewicht. Wij zien ernstig overgewicht (obesitas) als een chronische aandoening waar gelukkig wat aan gedaan kan worden. Vitalys is onderdeel van Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: