Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Rijnstate maakt zorgverleners bewust van laaggeletterdheid bij patiëntenIn Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. We noemen dit laaggeletterdheid. Iemand die laaggeletterd is, heeft vaak meer moeite om de regie te houden over zijn eigen gezondheid. Soms ontstaan hierdoor levensbedreigende situaties. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners laaggeletterdheid bij hun patiënten herkennen. Rijnstate helpt bij deze bewustwording.

Herkenning laaggeletterdheid van levensbelang

Bewustwordingscampagne

Met een bewustwordingscampagne leren zorgverleners de signalen van laaggeletterdheid te herkennen. Mensen die laaggeletterd zijn, schamen zich namelijk vaak voor hun probleem en doen veel moeite om dit te verbergen. Het is dan ook niet eenvoudig om laaggeletterdheid te herkennen. Zorgverleners van Rijnstate krijgen tips hoe ze hun communicatie kunnen aanpassen, zodat de patiënt hen beter begrijpt. Dat is belangrijk als het gaat om uitleg over de behandeling, het innemen van medicijnen en bijvoorbeeld het aanpassen van de leefstijl. Ook kan dit helpen om het probleem met de patiënt te bespreken. Voor de patiënt is dit vaak een opluchting en bij het vervolg van de behandeling kan hier dan rekening mee gehouden worden.

Week van de Alfabetisering

Van 9 tot en met 15 september is de Week van de Alfabetisering. Tijdens deze week wordt er in heel Nederland aandacht besteed aan laaggeletterdheid.

Meer weten over laaggeletterdheid en wat Rijnstate hierin doet? Lees verder op www.rijnstate.nl/taalmaaktgezonder.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: