Minister Bruins: “Inspirerend bezoek aan Rijnstate”Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport is enthousiast over de ontwikkeling van Rijnstate als ‘Ziekenhuis van de Toekomst’. Hij heeft dinsdag 9 juli een bezoek gebracht aan het ziekenhuis in Arnhem.

Deze plannen worden intussen ook internationaal gewaardeerd. IESE Business School, University of Navarra in Barcelona heeft de ontwikkelingsplannen van Rijnstate aangewezen als beste voorbeeld en neemt het op in het internationale academische onderwijs. Minister Bruins heeft deze case officieel in ontvangst genomen.

Rijnstate heeft minister Bruins laten zien hoe het actief inspeelt op digitale ontwikkelingen. Daarbij staan ervaringen en behoeften van patiënten centraal. Op basis van pilots met sensortechniek en virtuele zorgcoördinatie wordt beoordeeld welke zorg in het ziekenhuis moet plaatsvinden en welke thuis. Dit programma heet Rijnstate@home. Daarin is wetenschappelijk onderzoek gestart met Philips naar de monitoring van vitale functies van patiënten, zowel in het ziekenhuis als thuis. Verder onderzoekt Rijnstate samen met verzekeraar Menzis hoe verpleegkundigen kunnen worden ondersteund met de nieuwste technologie. “Rijnstate heeft de expertise van Stafbestuur (CMSR), Raad van Bestuur en CIO samengebracht om te komen tot een digitale strategie. Om deze digitale strategie tot stand te brengen en vervolgens te realiseren hebben de CMSR en het ziekenhuis een Chief Medical Information Officer (CMIO, Pauline Buscher) een Chief Nurse Information Officer (CNIO, Mascha Keller) benoemd. De minister heeft met interesse kennisgenomen van de digitale strategie van Rijnstate. Hierin worden concrete digitale ambities vertaald naar de praktijk, waarbij de zorg voor de patiënt centraal blijft staan.”

Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rijnstate: “Wij zijn trots op ons ziekenhuis en hebben vertrouwen in de koers die we inzetten. We lopen voorop om de zorg in de regio Arnhem te optimaliseren. Het gaat ons niet om het aantal bedden, maar om de beste zorg voor de patiënt op de juiste plek. En dat doen we in een netwerk samen met andere zorgverleners hier in de regio. Wij zijn een ziekenhuis met kwaliteit, van mensen en voor mensen.” Rijnstate vroeg bij minister Bruins verder aandacht voor de financiering van topklinische ziekenhuizen in Nederland. Wim van Harten pleit voor een evenwichtige bekostiging van de topklinische ziekenhuiszorg.

Wim van Harten (links), voorzitter van de Raad van Bestuur van Rijnstate, overhandigt de voorbeeldcase officieel aan minister Bruins.

Daarnaast is de minister rondgeleid in het nieuwe cleanroom complex van de ziekenhuisapotheek, waarbij hij het gesprek heeft gevoerd met twee apothekers, Monique de Maat en Guus Essink, over de betrouwbaarheid van levering en dure geneesmiddelen. Rijnstate staat voor behoud van voldoende grootbereiders en koopt daar indien nodig in. Rijnstate geeft aan dat er geen monopolistische situaties moeten ontstaan. Deze leiden tot onnodig stijgen van de kosten van (dure) geneesmiddelen. Op deze manier blijft het onder andere mogelijk om geneesmiddelen op maat te maken en te leveren voor alle patiënten. Met grootbereider wordt bedoeld dat een apotheker ongeregistreerde geneesmiddelen in de vorm van een eigen bereiding produceert en doorlevert aan andere apothekers. 

Vinden, binden en boeien

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt in de zorg is de minister geïnformeerd hoe Rijnstate hiermee omgaat. Anne-Marie Ruesink (voorzitter VAR en IC-verpleegkundige) neemt hem mee in het vinden, binden en boeien van de verpleegkundigen binnen Rijnstate. Ontwikkelingsmogelijkheden zijn hierbij van belang. “Binnen de ontwikkeltuinen geven wij onze verpleegkundigen de mogelijkheid zich (persoonlijk) te ontwikkelen. Wij zien dit vooral als verandertraject en in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen maken wij dit op maat”, aldus Ruesink. Daarnaast wordt grootschalig met stageafdelingen gewerkt. 

IESE Business School, University of Navarra

In juni 2019 startte de eerste pilot met monitoring op afstand van patiënten die een bariatrische ingreep hebben ondergaan. Stapsgewijs wordt onderzocht of en welk deel van de zorg via Rijnstate@home kan worden geboden. De hoog aangeschreven IESE Business School, University of Navarra, in Barcelona heeft deze ontwikkeling gekozen als een van de vijf innovatieve voorbeeldcases voor het internationale Health Care managementonderwijs.

De case is in de loop van 2018 geschreven en werd officieel overhandigd aan de minister. De chair van het Center for Research in Healthcare Innovation Management, prof Ribera, was daarbij via videoconference aanwezig en stelde: “Deze case biedt een uitstekende gelegenheid om met managers in de gezondheidszorg te discussiëren over de uitdagingen en kansen die ziekenhuizen in Europa hebben, die te maken hebben met veranderingen in de digitale en kunstmatige intelligentietools.”

Minister Bruins vond het een inspirerend bezoek: “Ik ben onder de indruk van de inzet van Rijnstate op het gebied van e-health initiatieven, apothekersbereiding en de arbeidsmarktaanpak voor verpleegkundigen.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: