Twee specialisten in overleg en kijken naar computerscherm

Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg Rijnstate bestaat 12,5 jaarHet Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate bestaat deze week 12,5 jaar. In 2007 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een team palliatieve zorg van start ging. Van een klein begin met één verpleegkundig specialist zijn is het COPZ nu een groot team geworden voor patiënten die weten dat ze niet meer beter worden.

“We hebben oog voor de mens achter de patiënt. Iedereen heeft zijn eigen wensen en ideeën over ongeneeslijk ziek zijn en sterven, maar ook angsten en bezorgdheden”, vertelt geriater Patricia van Mierlo. “We zijn er trots op dat we al jaren het gesprek aangaan over ziekzijn, kwaliteit van leven en ook de dood en dat als onderdeel zien van de zorg.” Landelijk gebeurt dit ook steeds meer. De overheid is bijvoorbeeld in juni begonnen met een campagne om patiënten en hun naasten te helpen een goed gesprek te hebben over de dood

Medewerkers presenteren een taart V.l.n.r. Bianca Kramp, Manon Smaak, Patricia van Mierlo, Henriëtte Sterenborg, Jolanda van Loenhout, Robin Krol, Bas Kreike, Ciska Zerstegen, Josien Schoo, Marlene van Haren, Jacqueline van Dam.

Samenwerken: één vast aanspreekpunt

In de afgelopen jaren is het team van Rijnstate steeds meer gaan samenwerken met andere organisaties, vertelt Jolanda van Loenhout. Zij begon in 2007 als eerste verpleegkundig specialist van het team. “In de beginjaren was het belangrijk om de palliatieve zorg eerst hier in het ziekenhuis op orde te hebben. Toen dat het geval was, konden we steeds meer naar buiten treden en samenwerken met onder andere huisartsen en hospices. Er loopt nu ook een proef met andere Gelderse zorgorganisaties waarin we één vast aanspreekpunt hebben voor patiënten. Het maakt daarbij niet uit of ze in het ziekenhuis zijn, thuis of bijvoorbeeld verhuizen naar een hospice. Een vast gezicht geeft rust in de laatste intensieve fase.”

Meer weten?

Ondersteunende en palliatieve zorg

Als genezing van ziekte niet meer mogelijk is, kan palliatieve zorg van grote betekenis zijn. Het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg heeft aandacht voor de behandeling van pijn en lichamelijke klachten, maar ook voor vragen en zorgen op het psychosociale en spirituele vlak. Met onze zorg streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: