Specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem

Rijnstate plaatst voorlopig geen macrogetextureerde en polyurethaan borstimplantatenOp advies van NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) plaatst Rijnstate per direct voorlopig geen macrogetextureerde en polyurethaan implantaten meer. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar het type borstimplantaat dat donderdag is verboden door de Franse zorginspectie. Het RIVM bekijkt of ook in Nederland aanleiding is voor ingrijpen.

 

Naar aanleiding van het Franse verbod heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het RIVM gevraagd na te gaan of er voor Nederland ook acties nodig zijn voor het gebruik van deze implantaten. Volgens onze zorginspectie gaat het om zogeheten macro-getextureerde borstimplantaten. Door dat oppervlak hecht het implantaat zich beter aan borstweefsel en verschuift het minder snel. Dit soort implantaten, met een grove ruwing, zijn ook gebruikt in Rijnstate bij borstvergrotingen en -reconstructies. 

RIVM komt binnen enkele weken met een bindend advies

Gedurende het onderzoek van RIVM plaatst Rijnstate geen macrogetextureerde en polyurethaan borstimplantaten meer. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden er verdere maatregelen getroffen. Wij houden u op de hoogte.

Advies: bij klachten laten onderzoeken

De kans op het krijgen van lymfeklierkanker in de borst en siliconen borstimplantaten is klein. Eventuele klachten die kunnen optreden bestaan uit het in korte tijd groter worden van de borst met een borstprothese door lichaamsvocht of een nieuwe, groeiende knobbel in de borst. Deze vrouwen worden geadviseerd zich te melden bij de huisarts voor een verwijzing naar een plastisch chirurg of bij hun behandelend plastisch chirurg.

Meer informatie

De NVPC heeft een chirurgische bijsluiter met alle actuele, relevante informatie voor vrouwen met borstimplantaten of vrouwen die overwegen implantaten te nemen. Deze is te vinden op de website van de NVPC.


Vrouwen kunnen verder controleren of hun implantaat is geregistreerd en of er een issue is met het implantaat op www.implantaatcheck.nl.


Heeft u alsnog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: