Moeder en kind staan bij ontvangstbalie Arnhem

Wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding vanaf 1 augustus van krachtOp 1 augustus 2019 gaat de wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding van kracht. Volgens deze wet moet aan personen met gezichtsbedekkende kleding worden gevraagd om deze te verwijderen of de openbare ruimte te verlaten. Binnen zorginstellingen is er een kleine kans op overtredingen: mensen met een integraalhelm of bivakmuts worden nauwelijks gesignaleerd en slechts 200-400 vrouwen in Nederland dragen een nikab of boerka.

Identificatieplicht geldt al bij zorginstellingen, deze wet verandert daar niet veel aan.

Binnen zorginstellingen geldt al een identificatieplicht. Dit is bedoeld om persoonsverwisseling en fouten bij uitwisseling van medische gegevens te voorkomen. Tijdens het ziekenhuisbezoek kan een patiënt of bezoeker worden gevraagd om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Ook non-verbale communicatie is immers belangrijk voor het verlenen van goede zorg en service. Bij weigering wordt, na een herhaald verzoek, aan patiënt of bezoeker gevraagd om de instelling te verlaten. Bij acute hulpverlening weigeren we een patiënt met gezichtsbedekkende kleding uiteraard niet, maar om goede zorg te kunnen verlenen zal de gezichtsbedekkende kleding moeten worden verwijderd.

Kijk voor meer informatie in de bijlage

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: