Vergoeding KID-zorgKunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) werd de afgelopen tientallen jaren vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft onlangs aangegeven dat alleenstaande of lesbische vrouwen die via KID zwanger willen worden, geen recht meer hebben op vergoeding vanuit de basisverzekering.

Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) werd de afgelopen tientallen jaren vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft onlangs aangegeven dat alleenstaande of lesbische vrouwen die via KID zwanger willen worden, geen recht meer hebben op vergoeding vanuit de basisverzekering. Het ZiN en de zorgverzekeraars zijn van mening dat de behandelingen niet meer vergoed moeten worden vanwege het ontbreken van een medische noodzaak, zoals een verminderde vruchtbaarheid.

Rijnstate is het hier niet mee eens en zet zich er voor in dat KID voor alleenstaande en lesbische vrouwen vergoed blijft. Vooralsnog hebben de inspanningen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie er echter nog niet toe geleid dat het besluit is teruggedraaid.

Wat betekent dit voor u?

ZiN heeft aangegeven dat de verzekeraar niet langer de KID vanuit het basispakket mag vergoeden. Uw zorgverzekeraar kan echter besluiten de zorg buiten het basispakket alsnog te vergoeden. Daarom adviseren wij u contact op te nemen met uw verzekeraar om te informeren of KID voor u vergoed wordt en om uw zorgverzekeraar te vragen om dit schriftelijk te bevestigen. Indien KID voor u niet vergoed wordt, dan moet u deze behandeling helaas zelf betalen.

Maakt u zich ook sterk voor het behoud van KID-zorg in het basispakket? Ondertekent u dan de petitie.

Update bericht 13 maart 2019

Op 13 maart 2019 heeft minister Bruins (Medische zorg en Sport) aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de zorgverzekeraars heeft gevraagd om Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) te vergoeden voor alle vrouwen die in 2019 beginnen met hun behandeling. Lees hier meer over.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: