Specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem

Update over macrogetextureerde en polyurethaan borstimplantatenEr komt in Nederland geen verbod op macrogetextureerde en polyurethaan implantaten. Dit heeft minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten na onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er is ook geen reden om eerder geplaatste implantaten uit voorzorg te verwijderen.

In april verbood de Franse zorginspectie macrogetextureerde implantaten omdat er sprake zou zijn van een grotere kans op lymfeklierkanker in de borst. Op advies van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) plaatste Rijnstate sinds begin april dit soort implantaten tijdelijk niet. Macrogetextureerde borstimplantaten hebben een grove ruwing en verschuiven daardoor minder snel. Ze worden gebruikt bij borstvergrotingen en -reconstructies. 

Advies: laat u alleen onderzoeken als u klachten heeft

De kans op het krijgen van lymfeklierkanker in de borst en siliconen borstimplantaten is klein. Heeft u een macrogetextureerd implantaat? Laat u dan alleen onderzoeken als:

  • u last heeft van een knobbel of onregelmatigheid in de borst die er voorheen niet zat;
  • uw borst(prothese) hard of pijnlijk aanvoelt;
  • uw borst gaat zwellen. 

Neemt u in dat geval contact op met uw huisarts voor een verwijzing naar de plastisch chirurg.

Meer informatie

De NVPC heeft een chirurgische bijsluiter met alle actuele, relevante informatie voor vrouwen met borstimplantaten of vrouwen die overwegen implantaten te nemen. Deze is te vinden op de website van de NVPC.

Vrouwen kunnen verder controleren of hun implantaat is geregistreerd en of er een issue is met het implantaat op www.implantaatcheck.nl.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: