Rijnstate neemt nieuwste CT-scanner Philips in gebruikRijnstate heeft de IQon Spectral CT van Philips in gebruik genomen, de allernieuwste CT scanner die zeer gedetailleerde informatie geeft. De radiologen verwachten door de IQon Spectral CT sneller een definitieve diagnose te kunnen stellen. Daardoor hoeven patiënten minder vaak terug te komen voor vervolgonderzoek. Rijnstate is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat heeft gekozen voor deze ‘state of the art’ CT-scanner.

Wat is er zo bijzonder aan deze CT-scanner

Milan Pijn, radioloog licht toe: “Deze zogeheten ‘spectrale’ scanner kan meer nuttige informatie geven over het gescande lichaamsdeel. Dit geeft veel extra informatie en doordat er voor de radioloog veel meer informatie beschikbaar is, kunnen wij met meer zekerheid een diagnose stellen. Hier komt bij dat de patiënt ook minder vervolgonderzoek nodig heeft, omdat we veel meer kunnen zien tijdens de eerste scan. Dit scheelt de patiënt veel onzekerheid en bespaart op zorgkosten.”

“Een ander voordeel is dat er aanzienlijk minder straling en minder contrastvloeistof nodig is om goede beelden te krijgen. Vooral mensen met kwetsbare nieren hebben baat bij gebruik van minder contrastvloeistof. Het is nog erg vroeg om over resultaten te spreken, maar in de afgelopen maand hebben we bij patiënten met longembolieën 40% afname van contrastmiddel gerealiseerd.”

Belang van de patiënt staat voorop

Jaarlijks worden er in Nederland 1,16 miljoen CT-scans gemaakt (bron: RIVM). Philips ziet het als een uitdaging om de diagnostiek voor zowel de patiënt als de arts te verbeteren. UMC Utrecht was het eerste ziekenhuis in Nederland dat de IQon Spectrale CT in gebruik nam. Rijnstate is nu het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat kiest voor de spectrale scanner.

Philips over het gebruik van de nieuwe CT-scanner: “Onze innovaties zijn ontworpen van meerwaarde te zijn voor patiënten, zorgverleners en de gezondheidszorg in het algemeen. Dankzij de unieke technologie van spectrale CT kunnen ziekenhuizen een grote stap voorwaarts maken in het verbeteren van de patiëntenzorg. We zijn blij dat Rijnstate de voordelen ziet van deze nieuwe techniek en daarmee het belang van de patiënt vooropstelt.” aldus Margriet Hendrix van Philips Health Systems Benelux. 

Kliniek van de toekomst in samenwerking met Philips

Rijnstate bouwt met samenwerkingspartner Philips aan de kliniek van de toekomst. Beide partijen willen voor zoveel mogelijk patiënten zorg thuis verlenen door het inzetten van thuismonitoring en het opzetten van een virtueel zorgcentrum.

Lees ook een interview met onze radioloog Milan Pijl in Medisch Perspectief van Philips.

 

Milan Pijl, radioloog
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: