1. Overgewicht
Aandoening en behandeling
Operatie gastric bypass

Overgewicht

Wat is morbide obesitas?

Steeds meer mensen krijgen te maken met ernstig overgewicht, ook wel morbide obesitas genoemd. Ernstig overgewicht leidt tot gezondheidsproblemen en zelfs tot een verhoogde kans op overlijden.

Vitalys, kliniek tegen overgewicht is een zelfstandig behandelcentrum van Rijnstate, gespecialiseerd in de behandeling van morbide obesitas. Vitalys werkt nauw samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK).

Binnen Vitalys doorlopen patiënten een intensief traject om van hun overgewicht af te komen. Onderdeel van de behandeling is een maagverkleining door een bariatrische ingreep. Met zo’n 1.200 patiënten per jaar is het Vitalys het grootste bariatrisch centrum van Nederland.

Behandeling

De maagverkleinende operaties (bariatrische chirurgie) van de patiënten van Vitalys worden bij Rijnstate uitgevoerd. Er zijn verschillende maagverkleinende operaties. De meest voorkomende zijn:

STZ-expertisecentrum

Rijnstate is gespecialiseerd in bariatrische chirurgie. We zijn een zogenaamd expertisecentrum. Andere ziekenhuizen verwijzen patiënten door naar het Vitalys en Rijnstate, als zij zelf de ingreep niet kunnen of willen doen. In Rijnstate werkt een team chirurgen dat in Nederland verreweg de meeste ervaring met maagverkleinende operaties heeft. Tot nu toe zijn er onder supervisie van hen duizenden patiënten met ernstig overgewicht met een positief resultaat geopereerd.

De verpleegafdeling in Rijnstate Arnhem is ingericht op de specifieke behoeften van patiënten met ernstig overgewicht. Zo zijn er bijvoorbeeld extra brede (rol)stoelen, extra brede bedden en een aangepaste badkamer. Ook zijn de verpleegkundigen gespecialiseerd en getraind in de behandeling van patiënten met morbide obesitas.

Meer informatie

Meer informatie over de behandeling en operaties vindt u op de website van Vitalys, kliniek tegen overgewicht. Op de website van Vitalys kunt u ook de ervaringen van patiënten lezen.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Sinds de operatie leid ik een supergezond leven’
Terence

Bekenden die hem al een tijdje niet hebben gezien lopen Terence Tempels (27) tegenwoordig nog wel eens voorbij zonder te groeten, omdat ze hem niet herkennen. Een klein jaar na een gastric bypass is de Doetinchemmer 50 kilo kwijt en draagt hij geen kledingmaat XXXL meer, maar M. Het belangrijkste is echter dat hij beter in zijn vel zit: “Ik heb na mijn werk nog energie over voor andere dingen.”

Lees verder op vitalys.nl ofBekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Biosensor thuismonitoring
Vitalys start onderzoek naar thuismonitoring van bariatrische patiënten samen met Rijnstate en Philips

Vitalys is onlangs in samenwerking met Rijnstate en Philips de pilot Bariatrie@Home gestart om te onderzoeken of de patiënt in de toekomst veilig op afstand te monitoren is. Met een goed en veilig monitoringssysteem kan de patiënt mogelijk eerder naar de eigen thuisomgeving met een positieve bijdrage aan het herstel.

Lees meer
Eric Hazebroek benoemd tot buitengewoon hoogleraar

Bariatrisch chirurg Eric Hazebroek van Vitalys, onderdeel van Rijnstate, is per 1 februari 2019 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment aan de Wageningen University & Research (WUR). Hij doet één dag per week wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op diverse behandelmethoden voor obesitas. Daarnaast gaat hij colleges geven aan studenten van de WUR over dit onderwerp.

Lees meer
Artsen doen duplex onderzoek van hals patiënte
Zeven zorgfuncties van Rijnstate beoordeeld als topklinisch

De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) lanceren op 10 december 2018 het STZ Topklinisch Zorgregister. Dit is een online overzicht van zeer complexe topklinische zorgfuncties van STZ-ziekenhuizen. Ook van Rijnstate zijn zeven bijzondere functies als topklinisch beoordeeld en opgenomen in het register. 

Lees meer

Behandeling van overgewicht

Vitalys, kliniek tegen overgewicht, helpt mensen die al jarenlang een strijd voeren tegen hun overgewicht. Wij zien ernstig overgewicht (obesitas) als een chronische aandoening waar gelukkig wat aan gedaan kan worden. Vitalys is onderdeel van Rijnstate.