Specialismen
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Neurologie

Het specialisme neurologie houdt zich bezig met aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, zenuwen en spieren. In de spreekkamer op de polikliniek zien onze neurologen en verpleegkundigen patiënten met uiteenlopende ziektebeelden, zoals epilepsie, multiple sclerose (MS) en de ziekte van Parkinson. Patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of een hersenschudding kunnen worden opgenomen op de verpleegafdeling Neurologie. We staan voor een breed pallet van uitstekende neurologische zorg voor onze patiënten in de regio.

Klik op de afbeelding om deze te bekijken.

Welke onderzoeken doet de neuroloog?

Door neurologisch onderzoek met bijvoorbeeld een reflexhamer of ooglamp kan uw neuroloog veel functies van uw hersenen en zenuwen testen. Soms is er extra onderzoek nodig. Arm- en beenzenuwen kunnen worden doorgemeten met elektromyografie (EMG). Met een hersenfilmpje (EEG) kunnen we de hersenactiviteit meten. Soms is een ruggenprik nodig om hersenvocht af te nemen en te kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld om een hersenvliesontsteking op te sporen. Daarnaast kan uw neuroloog uw hersenen of zenuwen laten afbeelden met een CT- of MRI-scan. Dat gebeurt op de afdeling Radiologie.

De afdeling Neurologie

Onze afdeling Neurologie heeft een verpleegafdeling voor volwassen patiënten, een polikliniek en een afdeling Klinische Neurofysiologie. Kinderen met een neurologische aandoening gaan voor behandeling naar de kinderafdeling. Patiënten met een beroerte worden opgenomen op de zogenaamde ‘Stroke Unit’. Bij levensbedreigende ziekten kan opname op de Intensive Care nodig zijn.

Waarom kiezen voor Rijnstate?

U kunt voor bijna alle neurologische klachten en ziektebeelden bij Rijnstate terecht. Onze neurologen zijn extra gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS), een beroerte (herseninfarct en hersenbloeding), slaapstoornissen, hersentumoren en hersenschade na een hartstilstand. Voor deze ziektebeelden werken er ook gespecialiseerde verpleegkundigen bij Rijnstate en werken onze neurologen intensief samen met revalidatieartsen, fysiotherapeuten, radiologen, longartsen, IC-artsen en cardiologen. Rijnstate is aangesloten bij het landelijke ParkinsonNet, is een MS-centrum, heeft een gespecialiseerd slaapcentrum en is interventiecentrum voor patiënten met een acuut herseninfarct in de regio Noordoost Gelderland.

Benieuwd naar (nieuws over) onze afdeling Neurologie, en het werk dat wij hier doen? Volg ons op Instagram!

Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Neurologie – wat houdt dat in?

Het specialisme neurologie houdt zich bezig met aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, zenuwen en spieren. Denk bijvoorbeeld aan ziektebeelden als epilepsie, multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson of een beroerte. Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van het werk binnen de afdeling Neurologie van Rijnstate. Hiermee dragen onze neurologen bij aan landelijke en internationale studies op het gebied van Parkinson, multiple sclerose, hersenschade na hartstilstand en beroerte.

Lees meer
Thuistoediening medicatie nu ook voor MS-patiënten

Met het thuis toedienen van Tysabri, een neurologisch medicijn, breidt Rijnstate vanaf 15 april 2022 de dienstverlening van Rijnstate@home uit naar neurologische (MS-)patiënten. Op jaarbasis gaat het om zo’n 150 toedieningen.

Lees meer
Samenwerken in de regio voor de beste zorg en begeleiding bij parkinson

In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10 miljoen. Op Wereld Parkinson Dag vragen we extra aandacht voor deze groep patiënten.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: