Verpleegkundige staat in de tuin bij patiënt, Rijnstate auto voor de deur.

Thuistoediening medicatie nu ook voor astmapatiëntenMet het thuis toedienen van Reslizumab, een medicijn voor astma, breidt Rijnstate sinds 1 oktober de dienstverlening van Rijnstate@home uit naar patiënten met ernstig astma die dit medicijn krijgen voorgeschreven. Op jaarbasis gaat het om zo’n 80 toedieningen.

Om in aanmerking te komen voor de thuisbehandeling, krijgen de patiënten eerst vier behandelingen in het ziekenhuis. Daaruit moet blijken dat zij van de behandelingen geen noemenswaardige klachten en/of bijwerkingen ondervinden. Ook moet het inbrengen van een infuus geen problemen opleveren en dienen patiënten binnen een straal van 25 kilometer van het ziekenhuis te wonen. Als al deze lichten op groen staan, kan met de thuistoediening gestart worden. “De behandeling met Reslizumab vindt altijd plaats in nauwe samenwerking met de longarts en verpleegkundige. Daarnaast hebben de  verpleegkundigen die de behandeling thuis geven een speciale scholing gehad om dit middel toe te dienen en hoe te handelen bij eventuele complicaties. Na een tijd evalueren we tijdens een poli afspraak de behandeling en besluiten we, samen met de patiënt, of we de thuistoediening voortzetten of niet”, vult Inge Klarenberg, verpleegkundige longziekten, aan.  

Thuis in de eigen stoel

Patiënten die behandeld worden met dit medicijn komen normaal gesproken elke maand naar het ziekenhuis. Wanneer thuistoediening mogelijk is, is dat dus niet meer nodig. Patiënten ervaren dit als een groot voordeel. Een longpatiënt vertelt: “Ik ben blij dat dit nu mogelijk is. Naast het feit dat ik bespaar op de benzine- en parkeerkosten, hoef ik nu ook niet meer extra vroeg op te staan om op tijd in het ziekenhuis te zijn. Nu krijg ik de behandeling in mijn eigen huis, thuis in mijn eigen stoel. De behandeling thuis duurt even lang als de behandeling in het ziekenhuis. Dat scheelt me dus tijd en energie en dat vind ik prettig.”

De Juiste Zorg op de Juiste Plek

Rijnstate wil patiënten kwalitatief goede zorg aanbieden op de juiste plek: waar de zorg het meest efficiënt is en het best aansluit op hun behoeften. Dus zorg dicht bij huis waar het kan en in het ziekenhuis als dat nodig is. Dit doen wij vanuit het landelijke programma ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Eén van de drie pijlers binnen dit programma is het verplaatsen van zorg. Met de vergrijzende bevolking en de toegenomen zorgvraag draagt verplaatsen van zorg onder meer bij aan het toegankelijk houden van de zorg. Rijnstate werkt hierin nauw samen met zorgpartners in de regio.

Meer informatie over thuistoediening van het geneesmiddel Reslizumab (Cinqaero) vindt u hier.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: