Laaggeletterdheid: Rijnstate in KassaIn de uitzending van Kassa van BNNVARA werd gisteren nogmaals benadrukt dat de gezondheidssituatie van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven in veel opzichten slechter is dan van mensen die daar geen moeite mee hebben. Als gevolg gaan ze vaker naar een huisarts en het ziekenhuis. Dat extra zorggebruik als gevolg van laaggeletterdheid kost volgens de onderzoekers circa 257 miljoen euro per jaar.

Eén op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Een deel van deze groep is laaggeletterd. Het is belangrijk dat zorgverleners deze patiënten herkennen en hun communicatie, informatiemateriaal en begeleiding zo aanpassen dat die beter bij hen aansluit.

Laaggeletterdheid is een belangrijk thema waar Rijnstate, ook in mProve verband, veel aandacht voor heeft. We helpen onze zorgverleners bij het steeds beter leren herkennen en begeleiden van deze patiëntgroep en willen dat onze informatie duidelijk is voor iedereen. Van goed leesbare, digitale folders en kleurrijke pictogrammen tot duidelijke bewegwijzering op locatie.

Proef op de som
Kassa (BNNVARA) besteedde gisteren aandacht aan dit onderwerp, en kwam daarvoor bij ons langs om de proef op de som te nemen. Ruim twee miljoen mensen zagen gisteravond hoe Rijnstate omgaat met laaggeletterdheid. Benieuwd naar het resultaat? Kijk de uitzending terug.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: