Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Haagse complimenten voor hergebruik meubelen RijnstateRijnstate zet een belangrijke stap in duurzaam ondernemen: in plaats van de wereld te belasten met de aanschaf van nieuwe goederen, stapt ons ziekenhuis over op het opnieuw gebruiken van alle kantoor- en hospitality meubilair. Daarmee is Rijnstate het eerste ziekenhuis in Nederland dat verduurzaming en energiebesparing zover doorvoert in haar inkoopbeleid van meubilair.

Om het hergebruik van het meubilair mogelijk te maken heeft Rijnstate het voornemen om nauw samen te werken met Human Office in Terborg. Na het doorlopen van een tendertraject voor de inkoop van het meubilair hebben Rijnstate en Human Office de intentie uitgesproken om voor de komende drie jaar samen te werken en hernieuwde meubilair in te zetten.
Door eigen meubilair te inventariseren, op te knappen, opnieuw te stofferen en weer in elkaar te zetten, eigen meubilair dat niet meer hergebruikt kan worden verantwoord uit elkaar te halen, onderdelen opnieuw te gebruiken of verantwoord af te voeren en hernieuwd meubilair van Human Office in te zetten

De vervanging wordt refurbished uitgevoerd dat wil zeggen dat elke stoel, tafel, bureau, kast een nieuw leven krijgt, na een opknapbeurt, als dat nodig is. Medisch meubilair valt niet onder deze inventaris. In totaal levert dit voor Rijnstate een kostenbesparing op van ongeveer 10%. Maar bovenal draagt het ziekenhuis hiermee bij aan de reductie van CO2 emissies en klimaatbeheersing.

Dat wordt bereikt doordat meubilair niet in het buitenland wordt gemaakt en dus niet hoeft te worden vervoerd, er worden geen bomen gekapt om bijvoorbeeld bureaubladen of andere onderdelen te maken, de voertuigen van Human Office rijden allemaal elektrisch en Human Office werkt samen met lokale bedrijven zoals timmermannen, stoffeerders, monteurs.

Haagse complimenten

“Rijnstate mag trots zijn op deze beweging,” vindt Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. “We werken in Nederland toe naar een circulaire economie en Rijnstate laat goed zien hoe we dit samen kunnen doen: door minder verspilling en hergebruik waar het kan. Ik hoop dat veel ziekenhuizen in Nederland dit goede voorbeeld zullen volgen,” aldus een enthousiaste staatssecretaris.

Voorzitter Wim van Harten van de Raad van Bestuur van Rijnstate is vooral blij. “Niet voor niets ondertekende Rijnstate de Green Deal 2.0. Vanuit onze zorg voor mensen en een gezonde maatschappij willen we bijdragen aan een betere leefomgeving. Door onze meubels een nieuw leven te geven dragen we daaraan van harte bij. En waar het kan zullen we zeker verder gaan kijken naar het hergebruik van goederen binnen ons ziekenhuis.”

Een van de projecten die Rijnstate de komende periode aanpakt is de renovatie van de poliklinieken in Arnhem. Deze gefaseerde vernieuwing van de poliklinieken is in de loop van 2025 klaar.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen, van Infrastructuur en Waterstaat, is trots op het voornemen van Rijnstate om meubels opnieuw te gebruiken. (Foto: Valerie Kuypers)
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: