Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Astma

Wat is astma?

Astma betekent dat er kleine ontstekingen zijn in de luchtwegen. Dit kan worden uitgelokt door een allergie of andere blootstellingen. Bij een allergie veroorzaken allergenen, zoals huisstofmijt, graspollen, berkenpollen en kattenepitheel een allergische reactie. Dit kan leiden tot klachten zoals niezen, tranende en jeukende ogen en benauwdheid. Ongeveer 20% van de mensen met astma heeft geen allergie.

Uw klachten kunnen elke dag anders zijn, afhankelijk van vochtigheid van de lucht, maar ook door bijvoorbeeld stress. Iedere persoon heeft een ander klachtenpatroon en reageert anders op bepaalde prikkels. Alle mensen met astma, zowel met als zonder allergie, hebben meer last van benauwdheid bij inademen van bijvoorbeeld rook, uitlaatgassen, parfum, mist of koude lucht. 

Er zijn verschillende soorten astma:

  • allergisch astma, bijvoorbeeld door hooikoorts of huisstofmijt.
  • ontsteking (eosinofiel) gedreven astma, vaak in combinatie met neuspoliepen.
  • niet-allergisch, niet-ontsteking gedreven astma, bijvoorbeeld bij overgewicht of roken.

Wat zijn de verschijnselen?

Klachten bij astma zijn:

  • benauwdheid
  • een piepende ademhaling
  • kortademigheid
  • hoesten
  • slijmproductie.

Ongeveer 80% van de mensen met astma heeft allergische neusklachten zoals chronische verkoudheid, neusverstopping en/of niezen. Wanneer de neusklachten bij mensen met astma goed worden behandeld, verbeteren vaak ook de astma symptomen. Astma kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en ziekteverzuim op werk of school. Een goede vroegtijdige diagnostiek en behandeling is daarom belangrijk. Kijk voor meer informatie over astma ook op de website van het Longfonds.

Hoe ontstaat astma?

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar bij allergische personen reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals bijvoorbeeld graspollen (allergenen). Op het moment dat de allergenen de luchtwegen binnendringen denkt het afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt onder andere voor vernauwing van de luchtwegen, wat zorgt voor benauwdheid en een piepende ademhaling.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: