Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Astma

Wat is astma?

Astma betekent dat er kleine ontstekingen zijn in de luchtwegen. Dit kan worden uitgelokt door een allergie of andere blootstellingen.

Bij een allergie veroorzaken allergenen, zoals huisstofmijt, graspollen, berkenpollen en kattenepitheel, een allergische reactie. Dit kan leiden tot klachten zoals niezen, tranende en jeukende ogen en benauwdheid.

Mensen met astma hebben niet altijd een allergie. Ongeveer 20% van de mensen met astma heeft geen allergie.

Alle mensen met astma, zowel met als zonder allergie, hebben meer last van benauwdheid bij inademen van bv. rook, uitlaatgassen, parfum, mist of koude lucht.

Wat zijn de verschijnselen?

Klachten bij astma zijn benauwdheid, een piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en slijmproductie. Ongeveer 80% van de mensen met astma heeft neusklachten zoals chronische verkoudheid, neusverstopping en/of niezen (link naar pagina over allergische rhinitis). Wanneer de neusklachten bij mensen met astma goed worden behandeld, verbeteren vaak ook de astma symptomen.

Astma kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en ziekteverzuim op werk of school. Een goede vroegtijdige diagnostiek en behandeling is daarom belangrijk.

Hoe ontstaat astma?

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar bij allergische personen reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals bijvoorbeeld graspollen (allergenen). Op het moment dat de allergenen de luchtwegen binnendringen denkt het afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt onder andere voor vernauwing van de luchtwegen met dientengevolge benauwdheid en een piepende ademhaling.

De behandeling

Allergieteam

Mensen met deze aandoening worden behandeld door het Rijnstate Allergieteam.
Binnen het Rijnstate Allergieteam werken een allergoloog, longarts, dermatoloog, kinderarts, KNO-arts, klinisch chemicus, medisch immunoloog, diëtiste, en gespecialiseerde verpleegkundigen (o.a. een kinderlongverpleegkundige) nauw samen. Ook de Allergologie Praktijk Velp/Arnhem deel uit van het team. Samen heeft het team de beschikking over brede kennis en ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van allergieën.

Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Longgeneeskunde van Rijnstate. Kinderen worden door de huisarts verwezen naar de kinderarts. De medisch specialist vraagt naar de klachten en bespreekt mogelijke oorzaken.

Er volgt daarnaast een algeheel onderzoek, in het bijzonder van de bovenste luchtwegen (neus en neusbijholten) en onderste luchtwegen (longen). Indien nodig wordt een allergietest ingezet, met een bloedprik of een huidpriktest, om uit te zoeken op welke stoffen u reageert. Bij kinderen wordt in principe alleen bloedonderzoek gedaan.

Lees meer over de behandeling van allergisch astma bij Rijnstate.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: