Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Mantelzorgers onmisbaar in zorg voor patiëntenVaak vinden mantelzorgers de zorg voor een zieke partner of ziek familielid vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ze zijn onmisbaar in de zorg voor patiënten. Op de Dag van de Mantelzorg staan we extra stil bij deze helden.

 

Mantelzorgers kunnen partners, familieleden of vrienden zijn. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Elke Dominicus, hoofd behandelteam Transferbureau in Rijnstate: “Mantelzorgers weten hoe de patiënt was voor het ziekteproces en kennen de context van de eigen omgeving. Daarmee zijn mantelzorgers van grote waarde. Als Rijnstate zetten we in de afstemming van zorg en begeleiding waar mogelijk de kennis en ervaring van mantelzorgers in. Dat doen we op verschillende momenten tijdens en na de opname. Zo weten zij vaak of er knelpunten zijn en hoe deze opgelost kunnen worden.”

 

Arnhems Mantelzorg Akkoord

Op 21 maart 2019 ondertekende Rijnstate, samen met een groot aantal andere partners, het Arnhems Mantelzorg Akkoord waarmee we het belang en onze waardering voor mantelzorgers onderstreepten. “In Rijnstate vinden we het belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan en naar hen te luisteren. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is goede informatie een voorwaarde voor een goede samenwerking”, vertelt Annette Baars, gespecialiseerd verpleegkundige Neurologie.

Ondersteuning door Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp

Mantelzorgers in Arnhem kunnen ondersteuning krijgen van zorgorganisaties en van de Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp. Tiny Visscher, senior adviseur informele zorg bij MVT en ervaringsdeskundige vertelt: “Als mantelzorger kan je leven op z’n kop komen te staan en weet je soms niet meer waar je zelf nog blijft. Op de been blijven, is heel belangrijk. Mijn advies: klop aan bij de professionals met wie je te maken hebt of ga naar MVT Arnhem. Op de website van MVT kun je zien welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn voor jou als mantelzorger.”

U vindt MVT vandaag tussen 17.30 uur en 20.00 uur in het atrium in Rijnstate Arnhem. Zij beantwoorden vragen, geven tips en hebben een kleine attentie voor alle mantelzorgers.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: