Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Veilige zorg: daar zorgen we samen voor!



Veilige zorg begint met een goed gesprek tussen de patiënt en de zorgverlener. Als u vertelt wat u belangrijk vindt of wat er in uw persoonlijke situatie toe doet, krijgt u de zorg die bij u past. Samen met de zorgverlener komt u dan tot de juiste beslissing. Uit onderzoek blijkt dat (meer) samen beslissen leidt tot betere kwaliteit van zorg en een grotere tevredenheid bij patiënt én zorgverlener.

Als patiënt kunt u zelf ook een belangrijke bijdrage leveren aan veilige zorg. Bijvoorbeeld door het gesprek met de zorgverlener goed voor te bereiden. Deze drie goede vragen kunnen daarbij helpen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
    Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er kunnen ook risico’s aan verbonden zijn. Vraag uw arts naar de resultaten van de verschillende behandelingen. Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
    Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen. Zo is het ook belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt. Een actueel medicatieoverzicht helpt uw arts om de juiste beslissingen te nemen over uw behandeling en daardoor kunnen vergissingen met medicatie worden voorkomen. Neem daarom het medicatieoverzicht mee naar elke afspraak met uw zorgverlener.

Tips voor veilige zorg

In gesprek met de zorgverlener is het belangrijk dat u goed begrijpt wat u met uw zorgverlener heeft besproken. Deze tips kunnen u hierbij helpen:

  • Vertel het als u iets niet helemaal begrijpt. Domme vragen bestaan niet.
  • Vertel het als u ergens over twijfelt.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
  • Zorg dat u weet wat u wel en niet mag doen na uw onderzoek, behandeling of operatie.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf tijdens het gesprek de antwoorden op. U kunt ze dan thuis nog even rustig nalezen.

Meer weten over hoe we samen de zorg veiliger kunnen maken? Bekijk dan onze tips voor bij de arts.

In gesprek met de Cliëntenraad

In de Week van de Patiëntveiligheid – van 14 tot en met 20 november – gaan leden van de Cliëntenraad met u in gesprek over dit belangrijke onderwerp. U vindt hen in Arnhem en Zevenaar op onderstaande tijdstippen:

Rijnstate Arnhem

  • Maandag 14 november, van 10.00 tot 12.00 uur
  • Dinsdag 15 november, van 10.00 tot 12.00 uur
  • Woensdag 16 november, van 14.00 tot 16.00 uur
  • Donderdag 17 november, van 14.00 tot 16.00 uur
  • Vrijdag 18 november, van 14.00 tot 16.00 uur

Rijnstate Zevenaar

  • Maandag 14 november, van 14.00 tot 16.00 uur
  • Donderdag 17 november, van 10.00 tot 12.00 uur
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: