Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Rijnstate voorloper in onderzoek naar jongeren met diabetesZo min mogelijk met je diabetes bezig zijn, dat is de droom van iedereen met diabetes. Deze droom komt voor jongeren tot 12 jaar mogelijk uit. Twintig jongeren met type 1 diabetes zullen in december en januari 3 weken lang de bi-hormonale Inreda® AP® gebruiken. Het gaat hierbij om een onderzoek naar een andere behandeling van diabetes onder jongeren. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven en de glucoseregulatie van jongeren.

Rijnstate is gestart met een klinische studie waarbij twintig jongeren tussen de 12 en 18 jaar een Inreda® AP® gaan dragen. De jongeren zullen drie weken gebruiken maken van deze diabetesbehandeling in hun dagelijkse leven. De eerste week zullen de tieners intensief worden begeleid, om daarna twee weken zelfstandig het systeem te gebruiken.

“Wij denken dat jongeren veel baat zouden kunnen hebben bij een volledig closed-loop diabetesbehandeling’’, aldus Helga Blauw, hoofd van de afdeling Clinical van Inreda® Diabetic. Het onderzoek wordt uitgevoerd door internist Arianne van Bon en kinderarts Floor Neijens, beiden werkzaam in Rijnstate.
Vanaf 3 december is de eerste groep het bi-hormonale systeem gaan gebruiken.

“Het was voor de deelnemers, hun ouders en voor het onderzoeksteams spannend om te starten. Maar de start van deze behandeling is goed gegaan en de eerste positieve reacties van de deelnemers zijn binnen. Dat is precies het doel van dit systeem: dat het leven met diabetes verbetert. Ik ben erg benieuwd wat de jongeren allemaal zullen eten tijdens de studie. In deze weken is het niet nodig om de koolhydraten per maaltijd te tellen en zelf insuline toe te dienen dat doet de het InredaAP voor hen. Dat zal voelen als een soort vakantie.”

De tweede groep zal met deze nieuwe behandeling starten op 7 januari. Om de uitkomsten te kunnen vergelijken, worden de deelnemers ook twee weken gevolgd tijdens het gebruik van hun huidige behandeling.

De Inreda® AP® is een volledig geautomatiseerd medisch hulpmiddel voor mensen met diabetes type 1, dat aan het lichaam wordt gedragen, continu de bloedsuikerwaarden meet en reguleert door toediening van insuline en glucagon (bi-hormonaal). Van een gebruiker van het Inreda® AP® systeem wordt gevraagd om dagelijks het apparaat te onderhouden, zoals het uitvoeren van vingerprikken voor de kalibratie van de sensoren of het vervangen van een infusiesetje.

Momenteel hebben 125 mensen met diabetes type 1 de Inreda® AP® behandeling tot hun beschikking. De resultaten bij de huidige groep gebruikers zijn veelbelovend. Vooralsnog is het systeem beperkt beschikbaar voor volwassenen met diabetes type 1. Maar zodra het aankomende onderzoek positieve resultaten laat zien, zal de diabetesbehandeling dichter binnen handbereik komen voor jongeren vanaf 12 tot en met 18 jaar.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: