Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Preventie hoog op de agenda in Rijnstate



In het zorglandschap is de paradigmashift van ‘focus op ziekte’ naar ‘focus op gezondheid’ al langer gaande. Preventie staat daarom hoog op de agenda in Nederland. Ook Rijnstate wil ervoor zorgen dat iedereen gezonder wordt, niet enkel beter. Hoe wij dit willen bereiken, hebben we begin 2021 samengevat in onze visie op preventie.

 

Kern van deze visie is dat we actief willen bijdragen aan gezondheid, niet alleen met zorg en behandeling, maar ook door het verder vergroten van onze inzet voor preventie. Zowel binnen de muren van het ziekenhuis als er buiten, in samenwerking met onze partners in de regio. En dat is nodig, gezien de stijgende zorgvraag, vergrijzing, het toenemend tekort aan zorgpersoneel en de stijgende zorguitgaven. Rijnstate kiest voor een focus op secundaire preventie, dat wil zeggen het voorkomen van verergering van ziekte en verbeteren van gezondheid.

Droom

Om de opgestelde visie voor preventie uit te voeren en verder te ontwikkelen, werd Eva Smit begin dit jaar aangesteld als programmamanager Preventie. Eva: "De droom is dat Rijnstate een ziekenhuis wordt dat gezondheid ademt, iets dat je direct merkt als je binnenkomt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te blijven staan in de wachtkamer, of even lekker te bewegen door wandelroutes in en om het ziekenhuis, het gezonde, maar zeker ook lekkere eten, het voeren van een goed gesprek of even helemaal tot rust te komen in een daarvoor bestemde ontspanningsruimte."

Eva Smit, programmamanager Preventie Rijnstate

Maar daar blijft het niet bij. "In het zorgproces is het concept positieve gezondheid een vast onderdeel. Het gesprek over gezondheid wordt met iedere patiënt gevoerd als basis voor een plan om de gezondheid en kwaliteit van leven voor de patiënt te verhogen in samenwerking met de nulde en eerste lijn."

De Preventie Pijlers van Rijnstate

De wijze waarop Rijnstate de visie uit wil voeren, is gebaseerd op de volgende pijlers:

 

Toelichting:

  • Agenderen en communiceren: met behulp van meer en betere voorlichting willen we patiënten ondersteunen in het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Onder leefstijl verstaan we voeding, beweging en stress- en onderliggende problematiek (bijv. armoede, relatieproblemen of werkeloosheid).
  • Signaleren: we gaan breed screenen zodat we leefstijl structureel onderdeel kunnen maken van de behandeling.
  • Organiseren: om op het gebied van leefstijl passende zorg te kunnen ontsluiten, ontwikkelen we een gezondheidsplein. Hiermee willen we een toegankelijkere samenwerkingspartner worden voor de regio.
  • Overzicht in aanbod: we willen, in nauwe afstemming met de nulde en eerste lijn, overzicht creëren in het aanbod op het gebied van leefstijl in de regio.
  • Kennis delen: er is al veel kennis in huis. Deze kennis willen we graag breder delen, intern en met onze regionale partners, zodat we gezamenlijk hetzelfde verhaal vertellen.
  • Onderbouwen: tot slot willen we onderzoek doen naar optimale ketensamenwerking, zodat we de effecten van onze inzet op preventie kunnen onderbouwen en de werkzame elementen kunnen duiden.

Volgende week

Volgende week gaat Eva verder in op wat Rijnstate concreet al doet (en gaat doen) om de visie op preventie daadwerkelijk uit te voeren en verder te ontwikkelen.

Eva Smit (1987) studeerde Social Work aan Avans Hogeschool en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven. Momenteel rond ze haar promotietraject ‘Verbinding zorg, sport en bewegen’ af bij de academische werkplaats AMPHI in het Radboudumc.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: