Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Ontspanning voor de behandeling met Virtual RealityHet Pijncentrum van Rijnstate start met Virtual Reality (VR) therapie voor de behandeling. Soms zien patiënten erg op tegen een behandeling vanwege de pijn die ze verwachten te voelen. Een VR-bril kan dan voor afleiding zorgen. Hierdoor ervaren zij minder angst en pijn.

Minder medicatie nodig

Het gebruik van virtual reality voor het beter omgaan met, of verlichten van pijnklachten is een ontwikkeling die al bij meerdere zorginstellingen en aandoeningen gebruikt wordt. Lucienne: “We richten ons eerst op het inzetten van de VR-bril op de behandelkamer van de pijnpoli, waar patiënten regelmatig erg gespannen en angstig zijn voor de behandeling. Deze spanning en angst kunnen zo heftig zijn dat mensen soms zelfs, voorafgaand aan de behandeling, medicatie via een infuus krijgen. Hoe mooi is het als we door afleiding, in de vorm van de VR-bril, deze medicatie achterwege kunnen laten.”

Innovatiefonds

Voor het opzetten van het project kreeg Lucienne hulp van Jolien de Gruijter, innovatiemanager bij Rijnstate. Zij legde contacten met bedrijven die gespecialiseerd zijn in VR-techniek en haakten andere afdelingen aan zoals Klinische Fysica, Hygiene & Infectiepreventie en Automatisering. Het innovatiefonds schonk geld om dit project te financieren.

Als je de bril opzet, kom je in een digitale wereld terecht. In deze virtuele wereld kun je een simulatievideo kijken. Je kan kiezen uit verschillende thema’s. Denk aan onder water zwemmen met dolfijnen of een rustgevende wandeling in het bos. Door jezelf in een andere wereld te wanen, leid je eigenlijk je hersenen af. Hierdoor raak je ontspannen en komen de pijnprikkels minder goed aan. Zo voel je door de VR-bril op een natuurlijke manier minder pijn.

Lucienne Rivai, verpleegkundige Pijncentrum: “In mijn opleiding tot pijnconsulent heb ik als opdracht een kwaliteitsverbeterproject opgezet. Als onderwerp koos ik ‘het verbeteren van pijnstilling tijdens pijnlijke wondzorg door het inzetten van een Virtual-Reality-bril’. Ik werd geïnspireerd door een patiënt die tijdens de wondzorg veel pijn ondervond en heel angstig was”.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: