Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Transitiepoli MDL zorgt voor verbeterde continuïteit van zorg voor jongeren met Crohn of colitis ulcerosa



Kinderen met Crohn of colitis ulcerosa (IBD/inflammatoire darmziekten) worden behandeld op de afdeling Kindergeneeskunde. Als ze achttien jaar worden, gaan ze over naar de volwassen maag-darm en leverpoli (MDL). Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, werkt Rijnstate sinds kort met een transitiepoli.


Binnen de transitiepoli werken kinderartsen, MDL-artsen en verpleegkundig specialisten nauw samen. Wanneer nodig worden arts-onderzoekers, chirurgen, psychologen en diëtisten betrokken in een multidisciplinair team. In twee jaar tijd maken IBD-patiënten tussen de 16 en 18 jaar kennis met de verpleegkundig specialisten van de volwassen zorg. Zo weten ze wat hen te wachten staat als ze vanaf hun achttiende overgaan naar de volwassen MDL-poli. Elke donderdagmiddag kunnen ze terecht bij de kinderarts en verpleegkundig specialist van de MDL-afdeling. Uiteindelijk spreken zij samen met de patiënt een moment af waarop ze definitief afscheid nemen van de kinderarts.

Het team van de transitiepoli: kinder MDL-arts dr. Wessels, MDL-arts dr. de Leest, MDL-arts dr. Robijn, MDL-arts dr. Groenen, MDL-arts dr. Wahab, MDL-arts dr. Horjus, verpleegkundig specialist MDL Jolien Wisse, verpleegkundig specialist MDL Wendy Dijkstra en gespecialiseerd verpleegkundige Dorette Wijntje.

De transitiepoli is een uitbreiding binnen het Crohn en Colitis Centrum. In dit expertisecentrum behandelen we ieder jaar ruim 2.100 mensen met een chronische darmontsteking. Dat doen we als multidisciplinair team, om patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen en hen de behandeling te kunnen geven die het best bij hen past.

Vertrouwd gezicht

Verpleegkundig specialisten Jolien Wisse en Wendy Dijkstra zijn werkzaam op de transitiepoli. “Met deze manier van werken zorgen we voor een warme en soepele overdracht van kinderarts naar volwassen MDL-zorg”, aldus Wendy. “De jongeren hebben al een contactpersoon binnen de volwassen zorg, een vertrouwd gezicht met wie ze zelf contact kunnen zoeken bij klachten. Dat zorgt voor minder terugval in ziekte.”

Jolien vult aan: “Het verbetert ook de kwaliteit van zorg. We krijgen immers niet alleen een medische voorgeschiedenis op papier, maar krijgen ook het bijbehorende verhaal van de kinderarts die de patiënt al heel goed kent. Zo’n zogenaamde warme overdracht vinden we heel belangrijk.”

Crohn-patiënt Diede (18) beaamt dat. “Voordat ik achttien werd, kon ik kiezen welke arts en verpleegkundig specialist van de volwassen-poli mijn voorkeur zouden hebben. Daarna heb ik ook een gesprek gehad met mijn ‘nieuwe’ verpleegkundig specialist. Fijn om hier al een gezicht bij te hebben, zeker omdat het om medische afspraken gaat. Ook kreeg ik van tevoren uitleg over hoe de dagbehandeling gaat op de volwassen-poli, want dat is toch wel echt anders dan op de kinder-poli. Door het voortraject wist ik van tevoren beter waar ik aan toe was. Dat vond ik erg prettig.”

Behandeling van Crohn en colitis

Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: