Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwenVanaf maandag 16 december kunnen aanstaande moeders een gratis vaccinatie krijgen tegen kinkhoest vanaf het moment dat ze 22 weken zwanger zijn. De prik wordt dan opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook Rijnstate vindt het belangrijk om zwangere vrouwen te laten weten dat ze zich kunnen laten vaccineren om hun baby te beschermen. 

Waarom de prik tegen kinkhoest?

Bent u tussen 22 en 40 weken zwanger en laat u zich vaccineren, dan is uw baby meteen vanaf zijn of haar geboorte beschermd tegen kinkhoest. In de meeste gevallen kan uw kindje zelf daarna een prik minder krijgen uit het vaccinatieprogramma.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die zorgt voor hoestbuien die maandenlang kunnen duren. Baby's met kinkhoest kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby's is kinkhoest extra gevaarlijk. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en zelfs aan de ziekte overlijden. Elk jaar worden er zo'n 170 baby's met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen in Nederland. 

Hoe kunt u zich laten vaccineren?

De komende periode verwacht GGD Gelderland-Midden een extra grote groep zwangeren tussen de 22 en 40 weken te vaccineren. Daarom worden er in december en januari op verschillende plekken in de regio groepsvaccinatiesessies georganiseerd. De data en tijden zijn te vinden op www.vggm.nl/kinkhoest. U moet zich hier wel voor aanmelden. Vanaf 1 februari kunt u voor de vaccinatie een afspraak maken op een consultatiebureau bij u in de buurt.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: www.22wekenprik.nl

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: