Patiënt in rolstoel met medewerker patiëntenvervoer in de gang

Vergoeding Flash Glucose Monitoring (FGM) in basispakket voor diabetespatiëntenGoed nieuws voor patiënten met diabetes type 1 en type 2 met een intensieve insulinebehandeling. Het Zorginstituut Nederland maakte deze week bekend dat de flash glucose monitoring (FGM) in het basispakket komt voor mensen met diabetes type 1 en 2.

FGM is een relatief nieuwe methode die het mogelijk maakt de glucose te meten door middel van een sensor op de bovenarm. De meest voorgeschreven methode is nu nog vingerprikken.

Deze methode wordt door patiënten als meer belastend ervaren. Het Zorginstituut wil dat er kwaliteitscriteria worden opgesteld op basis waarvan FGM kan worden voorgeschreven. Verder moeten patiënten een training krijgen hoe zij FGM gebruiken en hoe zij de data goed kunnen interpreteren.

Kwaliteit voorop: patiënten krijgen eerst een scholing

Rijnstate is erg blij met dit nieuws. Een selecte groep van onze patiënten kwam al in aanmerking voor vergoeding van de FGM. Deze groep wordt nu fors uitgebreid. Scholing is echter een vereiste om dit op een goede manier te doen. Om ervoor te zorgen dat  we voor iedereen de juiste kwaliteit van scholing en behandeling aanbieden, kunnen we niet iedereen direct helpen. We doen uiteraard ons uiterste best hiervoor.

Onze voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen, zijn:

  • patiënten met type 1 en 2 diabetes met intensieve insulinetherapie die vier keer per dag insuline spuiten en vier keer per dag glucose bepalen;
  • verplichte scholing over werking van de FGM.

Bent u diabetespatiënt?

Bent u diabetespatiënt en komt u in aanmerking voor een FGM volgens de genoemde voorwaarden? Stuur dan een e-consult via Mijn Rijnstate naar uw behandelend verpleegkundige. Uw vraag wordt door het behandelend team beoordeeld en u ontvangt hiervan bericht. 

Heeft u een andere vraag over FGM, dan kunt u deze stellen tijdens uw eerstvolgende consult of u kunt contact opnemen met ons Vasculair Centrum, 088 – 005 3077.

Meer informatie 

Bericht Rijksoverheid
Bericht Zorginstituut Nederland

 

 

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: