Internist Frank Bosch: ‘Combineer eerste gesprek met echografie’Een echo maken van een patiënt bij een eerste afspraak maakt het lichamelijk onderzoek betrouwbaarder. Dat stelt onze internist-intensivist Frank Bosch bij zijn benoeming tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Door echografie te gebruiken kun je vermoedens meteen bevestigen en mogelijk een aantal aanvullende onderzoeken vermijden.”

Een ander voordeel van echografie is dat de arts tijdens het onderzoek kan blijven praten met de patiënt. “Dat lukt niet als je een stethoscoop in je oren hebt. En je kunt meteen je bevindingen aan de patiënt laten zien en erover spreken. Het is tijd voor een nieuwe aanpak waarbij het gesprek over de ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek tijdens de eerste afspraak meteen gecombineerd worden.”

Eén elektronisch patiëntendossier

Eind november vorig jaar aanvaardde Frank Bosch zijn hoogleraarschap Acute Interne Geneeskunde aan het Radboudumc. Behalve voor het vaker inzetten van echografie pleitte hij tijdens zijn oratie voor één systeem dat ziekenhuizen en andere zorgverleners gebruiken als elektronisch patiëntendossier. “Het is bijna onmogelijk om twee verschillende systemen goed te beheersen.”

Lees de volledige oratie van Frank Bosch

Over Frank Bosch

Frank Bosch (Leiden, 1957) werkt voor de helft van zijn tijd in het Radboudumc en voor de andere helft in Rijnstate. Op beide locaties werkt hij vooral op de Acute Opname Afdeling en de Spoedeisende Hulp. Daarnaast geeft hij les en begeleidt hij wetenschappelijk onderzoek. Met deze onderzoeken kan Rijnstate de zorg voor patiënten prettiger, soepeler en effectiever maken. In samenwerking met Radboudumc gaat Frank Bosch de acute interne geneeskunde in een (zorg)netwerk verder ontwikkelen.

Meer weten?

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: