Rijnstate opent als eerste ziekenhuis Kliniek voor veneuze zorg ​



Als eerste ziekenhuis in Nederland opent Rijnstate een multidisciplinaire Kliniek voor veneuze zorg waar patiënten terecht kunnen voor alle aandoeningen die als oorzaak een verstoring in de doorbloeding van de aderen hebben. De kliniek is hiermee de eerste in Nederland die het volledige palet van veneuze zorg aanbiedt. Door samenwerking van alle relevante specialisten is een combinatie van behandeltechnieken mogelijk. Dit is een volgende stap in het aanbod van vasculaire zorg als “integrated practice unit”, in termen van Value Based Health Care.

Uniek is dat we hier, naast spataderen, ook veneuze aandoeningen zoals het posttrombotisch syndroom, het open been (veneuze ulcus) en het ‘pelvic congestion syndrome’ multidisciplinair behandelen.

Nieuwste behandelingen en korte wachttijden, ook voor onverzekerde zorg

‘Bij Rijnstate doen artsen wetenschappelijk onderzoek met als doel de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren. Daardoor krijgt de patiënt in deze kliniek de meest vernieuwende behandelingen op het gebied van veneuze zorg’, vertelt Michel Reijnen, vaatchirurg bij Rijnstate en hoogleraar aan de Universiteit van Twente.

De wachttijden zijn kort. Binnen twee weken is de eerste afspraak in de kliniek na verwijzing door de huisarts. Ook de wachttijden voor behandelingen zullen kort zijn. Bijvoorbeeld het inspuiten van spataderen (scleroseren), het operatief verwijderen van spataderen (Müller-behandeling), de endoveneuze behandeling van spataderen (EVT) en de wondbehandeling van het open been (ulcus cruris venosum). De afspraken en behandelingen vinden in principe plaats in de Rijnstate Kliniek voor veneuze zorg in Rijnstate Velp. Dit geldt niet voor de behandeling van het posttrombotisch syndroom. Wanneer hier een operatie voor nodig is zal deze plaatsvinden in Rijnstate Arnhem vanwege de benodigde faciliteiten. Ook voor onverzekerde zorg, zoals inspuitingen van spataderen, kan de patiënt terecht.

Samenwerking meerdere specialisten

Alle betrokken specialisten, waaronder de vaatchirurg, de dermatoloog, de internist en de interventieradioloog werken hier nauw samen. Dat betekent dat zij gezamenlijk bekijken welke behandeling het beste is voor de patiënt. Welke specialisten betrokken zijn bij de behandeling hangt af van het type aandoening. Door deze samenwerking is het mogelijk dat, wanneer dat beter is, er gebruik wordt gemaakt van een combinatie van behandeltechnieken. Een voorbeeld hiervan is wanneer een patiënt aan het ene been met een bepaalde techniek en aan het andere been met een andere techniek behandeld moet worden. Een combinatie van technieken in hetzelfde been is ook mogelijk.

De huisarts kan de patiënt verwijzen naar de Rijnstate Kliniek voor veneuze zorg. De betrokken specialisten beoordelen vervolgens samen welke behandeling het beste past bij de patiënt. Er wordt als één behandelteam behandeld. Zo wordt een patiënt met een open been gezamenlijk gezien en wordt een behandelplan gemaakt waarmee de patiënt bij voorkeur weer in de eerstelijn behandeld kan worden.

Voor welke aandoeningen kan de patiënt terecht?

De patiënt kan terecht voor de volgende aandoeningen:

  1. Varices / spataderzorg, inclusief cosmetische onverzekerde zorg.
  2. Ulcus cruris venosum, een wond aan het onderbeen die niet geneest (open been).
  3. Diep veneuze trombose, dit is trombose in de diep gelegen aderen.
  4. Posttrombotisch syndroom dat kan ontstaan na een diep veneuze trombose. De kliniek is momenteel een van de vier klinieken in Nederland die deze zorg mag bieden.
  5. Pelvic congestion syndrome, spataderen in de onderbuik die kunnen leiden tot chronische buikklachten.
  6. Overige veneuze afwijkingen.

De Rijnstate Kliniek voor veneuze zorg is gevestigd in onze locatie in Velp.

Kijk voor meer informatie op www.rijnstate.nl/kliniekvoorveneuzezorg.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: