Koffertje met pop, ziekenhuisspullen en boekje

Extra aandacht voor vroeggeboorte op WereldprematurendagOp zondag 17 november is het Wereld Prematuren Dag. Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) vroeggeboorte onder de aandacht brengen om couveuseouders een hart onder de riem te steken en bekendheid over vroeggeboorte te vergroten.  Wereldwijd worden bekende gebouwen paars verlicht op deze dag, de kleur van Wereld Prematuren Dag. Ook in Rijnstate staan we 17 november stil bij vroeggeboorte en de gevolgen hiervan.

Een op de tien baby’s wordt te vroeg geboren. Dat zijn ieder jaar meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland.  Veel van deze kinderen liggen vanaf de geboorte voor een lange tijd in het ziekenhuis. Zij lopen een hoger risico om een hersenbloeding, hart- en longproblemen of infecties te krijgen. Elk jaar overlijden er zo’n 1.000 baby’s aan de gevolgen van een vroeggeboorte. Daarom is de ziekenhuisopname is een spannende ervaring voor de ouders en eventuele broertjes en zusjes.

Wat doen we in Rijnstate?

Tijdens Wereldprematurendag zetten wij de ouders van al onze zieke patiëntjes op de afdeling Neonatologie extra in het zonnetje. De ouders krijgen van ons een cadeautje dat is gemaakt door twee medewerkers van de afdeling. De afdeling kleurt een beetje paars door versiering die we zullen ophangen. Ook vindt er een mini-fotoshoot plaats door Early Birds, een stichting die ouders een mooie herinnering wil geven aan de eerste periode van hun kindje in het ziekenhuis. Ook hebben we van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen twee koffertjes gekregen voor oudere broertjes en zusjes om de situatie in het ziekenhuis met de nieuwe baby beter te verwerken.

Presentje voor ouders van couveusekinderen.
Koffertje met pop, ziekenhuisspullen en boekje Koffertje voor oudere broertjes en zusjes.

In het koffertje zitten ziekenhuisspullen voor de baby, een pop en een boekje.

Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind

In Rijnstate Arnhem wordt op het moment het Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind gebouwd, dat in 2020 gedeeltelijk en in 2021 helemaal geopend wordt. Hierin komt meer ruimte voor de afdelingen Neonatologie, Kindergeneeskunde, Verloskunde en de Kraamafdeling. Ouders van te vroeg geboren kinderen die in het ziekenhuis moeten blijven kunnen dan 24 uur per dag bij hun baby zijn.

Ook de partner kan dan bij moeder en kind blijven slapen. Ze krijgen hun eigen ruime gezinskamer.

Meer weten?

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: