Rijnstate start vervolgstudie naar behandeling van opvliegers bij mannen



Het Pijncentrum van Rijnstate gaat onderzoeken of een behandeling die werkt bij vrouwen met ernstige opvliegers ook effectief is bij mannen. Het zijn namelijk niet alleen vrouwen in de overgang die hinder ondervinden van opvliegers. Opvliegers komen ook vaak voor bij mannen met prostaatkanker die behandeld worden met hormoontherapie.

Bij de betreffende behandeling gaat het om een methode waarbij het ganglion stellatum door middel van een injectie verdoofd wordt. Het ganglion stellatum is een zenuwknoop in de hals. Deze staat in verbinding met een deel van de hersenen wat een belangrijke rol lijkt te hebben bij opvliegers.

Helft van de patiënten ervaart minder opvliegers

Op dit moment vindt binnen Rijnstate een groot medisch wetenschappelijk onderzoek naar deze methode plaats, gericht op vrouwen met ernstige klachten. Uit een voorafgaande studie bleek al dat deze zogenaamde stellatum blokkade effectief kan zijn. Ongeveer de helft van de behandelde vrouwen gaf aan dat het aantal opvliegers na de behandeling, met 40 tot 90%, was verminderd. “We vermoeden dat deze therapie bij mannen net zo effectief is als dat we zien bij de vrouwen, echter kunnen we dat nu nog niet bewijzen. Daarom is een aansluitende studie hiernaar noodzakelijk” licht dr. Jan Willem Kallewaard, pijnspecialist bij Rijnstate, toe. “Als deze verwachting uitkomt, dan is er een grote stap gezet in de verbetering van de behandeling van opvliegers bij mannen”.

Hormoontherapie en opvliegers

De prostaat en ook prostaatkankercellen groeien onder invloed van het hormoon testosteron. Testosteron zorgt voor de ontwikkeling en het beheer van de mannelijke kenmerken in het lichaam. Hormoontherapie bij prostaatkanker gaat de werking van testosteron op de kankercellen tegen. Zo wordt de groei en deling van de kankercellen (tijdelijk) stopgezet. Hormoontherapie kent echter verschillende vervelende bijwerkingen waarvan opvliegers er één is.

Minder kans op bijwerkingen

Het verwachte voordeel van de nieuwe behandeling is dat het niet de nadelen heeft van oestrogeen therapie. Behandeling met oestrogeen (vrouwelijk hormoon) is weliswaar een goed alternatief om de opvliegers, als gevolg van hormoontherapie bij prostaatkanker, te verminderen. Maar het leidt ook vaak tot borstontwikkeling en gevoelige borsten.
De effectiviteit van stellatum blokkade lijkt gemiddeld een aantal maanden aan te houden, waarna de opvliegers geleidelijk weer terugkeren. Dan kan de injectie herhaald worden, maximaal vier keer per jaar.

Wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk

Net als het lopende wetenschappelijk onderzoek met vrouwelijke patiënten is deze vervolgstudie een vergelijkend onderzoek. Met andere woorden; na een screening of de patiënt voldoet aan de criteria voor deelname wordt hij door middel van loting willekeurig toegewezen aan een groep die een ganglion stellatum blokkade met een verdovingsprik ondergaat of aan een groep die een nepprik met een zoutoplossing ontvangt. De patiënt weet gedurende de onderzoeksperiode niet of hij een verdovingsprik of de nepprik heeft gehad. Dat wordt pas na afloop van het onderzoek bekend gemaakt. Na de prik houdt de patiënt vier weken lang een dagboek bij, vult diverse vragenlijsten in die o.a. gaan over de kwaliteit van leven en krijgt nog één maal een bloedonderzoek. Patiënten die na het onderzoek bleken een nepprik te hebben ontvangen, krijgen achteraf alsnog de echte behandeling.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: