Brug in het Atrium van Arnhem

Rijnstate wil tropenarts niet kwijt. Financiering door overheid is noodzakelijk



De arts internationale gezondheidszorg (ook wel tropenarts) dreigt te verdwijnen. Omdat de overheid de opleiding niet wil financieren, stoppen steeds meer ziekenhuizen met het begeleiden van de artsen in opleiding. Ook Rijnstate begeleidt al dertig jaar artsen in opleiding voor de internationale gezondheidszorg.

Expertise belangrijk voor patiëntenzorg

Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur én voormalig tropenarts: “De mogelijkheid tot opleiden van artsen die expertise ontwikkelen op het gebied van internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde is belangrijk vanuit maatschappelijk oogpunt. Een aantal Nederlandse ziekenhuizen, zoals Rijnstate,  heeft daarmee ook expertise in huis die voor de patiëntenzorg van belang is, gezien de gevarieerde afkomst en het reisgedrag van diverse patiëntengroepen.“

De opleiding

De opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde bestaat pas een paar jaar en is de opvolger van de tropenarts. De tropenarts ontstond eind jaren zestig en bedoeld om de gezondheidszorg in de voormalige koloniën te verbeteren. Met idealistische motieven werd de opleiding en begeleiding door medisch specialisten kosteloos aangeboden en gevolgd.

In 2012 kreeg de arts internationale gezondheidszorg een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG. Daardoor werden er eisen aan de kwaliteit van de opleiding gesteld. Ziekenhuizen draaiden op voor de hogere kosten van de opleiding. Tot op de dag van vandaag  wil de overheid de opleiding niet financieren, terwijl ziekenhuizen voor andere medische specialisaties tot 140.000 euro per opleidingsplaats ontvangen. Ook de artsen in opleiding voor internationale arts moeten een eigen bijdrage betalen van 10.000 euro, terwijl deze voor andere specialisaties niet geldt.

Ziektes houden zich niet aan grenzen

Albertine Baauw, kinderarts en arts internationale gezondheidszorg bij Rijnstate maakt zich zorgen: “Nu er steeds minder opleidingsplaatsen komen, zullen er steeds minder artsen opgeleid worden. En dat terwijl door de globalisering de gezondheidsrisico’s veranderen. Ziektes houden zich namelijk niet aan grenzen. We zien steeds meer mensen uit andere landen, vluchtelingen uit asielcentra of mensen die op vakantie zijn geweest in niet-Europese landen. Deze komen met klachten in het ziekenhuis die wij door onze specialistische kennis beter herkennen en dus kunnen behandelen.”

Eind 2016 werkten er in binnen- en buitenland 281 Nederlandse artsen internationale gezondheid. Elk jaar worden zo’n dertig artsen geselecteerd voor de opleiding. Binnen Rijnstate zijn er momenteel vijf artsen in opleiding. Rijnstate begeleidt artsen internationale gezondheidszorg in opleiding bij Gynaecologie, Chirurgie en Kindergeneeskunde. Twee van de drie opleiders zijn zelf ook tropenarts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: