MDL Arts  geeft patiënte in de scopiekamer uitleg over het darmonderzoek

Endoscopen Rijnstate zijn goed schoonVorige week berichtten de media over medische instrumenten voor kijkoperaties. Deze zouden vaak niet goed schoon zijn, blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam dat gepresenteerd is op de ECCMID, een groot congres over infectieziekten.

In 2012 waren er in andere ziekenhuizen inderdaad enkele problemen met het reinigen van endoscopen. Endoscopen zijn medische instrumenten (flexibele slangen met een camera) die gebruikt worden om bijvoorbeeld via de slokdarm tumoren of galstenen te verwijderen. De endoscopen komen dus in het darmkanaal van patiënten, waar veel bacteriën leven. De manier waarop de endoscopen zijn ontworpen, maakt reiniging heel lastig. Bij een aantal ziekenhuizen bleek in 2012 dat de endoscopen niet helemaal schoon waren na reiniging, wat risico’s voor de volgende patiënt waarbij de endoscoop gebruikt werd meebracht.

Hoe zit dit bij Rijnstate?

Naar aanleiding van deze bevindingen zijn er in Nederland, en dus ook bij Rijnstate, sinds 2012 verbeteringen doorgevoerd in de reiniging van endoscopen. De fabrikant van onze endoscopen heeft de endoscoop aangepast. Binnen Rijnstate hebben we het hele reinigingsproces vastgelegd in strenge protocollen, die door middel van checklijsten worden doorlopen. Daarnaast onderzoeken wij onze endoscopen continu op bacteriën na reiniging door middel van kweken. In het afgelopen jaar waren alle kweken goed, dat wil zeggen dat er geen bacteriën zijn aangetroffen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: