De expertises van Rijnstate
Behandeling van chronische pijn
Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Behandeling van chronische pijn

Wanneer u pijnklachten heeft die niet eenvoudig te behandelen zijn, kan uw huisarts of specialist u doorverwijzen naar het Pijncentrum van Rijnstate. Wij helpen uw pijn te verminderen en uw dagelijks functioneren te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Pijnklachten

Wij zijn er voor patiënten met pijnklachten van uiteenlopende aard. Veel van uw pijnklachten komen voort uit de wervelkolom, zoals uitstralende pijn vanuit de nek of de rug. Wij behandelen ook patiënten met bijvoorbeeld pijn in de ledematen die ontstaat door verminderde doorbloeding, pijn aan het gezicht, fantoompijn en pijn veroorzaakt door kanker.

In onderstaande video vertelt neuroloog Dolf Boerman over pijn.

Neuromodulatie

Het Rijnstate Pijncentrum is internationaal erkend als expertisecentrum voor neuromodulatie. Patiënten komen dan ook vanuit het hele land naar het Pijncentrum in Elst.

Neuromodulatie vindt plaats doordat een klein kastje, een neurostimulator, geïmplanteerd wordt onder de huid van de patiënt. Een elektrode geeft kleine stroomstootjes af op bepaalde zenuwen van het ruggenmerg, waardoor het pijnsignaal van de zenuwen niet meer aankomt in de hersenen. Die elektrische prikkels zorgen ervoor dat u geen of minder pijn ervaart.

Jaarlijks implanteren we bij ongeveer 80 patiënten een neurostimulator. Deze wordt ingezet bij onder andere chronische en ernstige rug- en beenpijnklachten, zenuwpijn zoals vasculaire pijn en angina pectoris, wanneer reguliere behandelingen (bij huisarts, fysiotherapeut of in ziekenhuis) niet of onvoldoende werken. Voordat u een definitieve neurostimulator krijgt, doen we altijd een proefstimulatie van twee weken om te kijken of de stimulator voldoende effect heeft bij u.

Behalve het plaatsen van de stimulator bestaat de behandeling uit een revalidatietraject en persoonlijke begeleiding van een verpleegkundig specialist op het gebied van leven met chronische pijn.

Bekijk een video over de neurostimulator

Meten van resultaten

In 2016 is het Rijnstate Pijncentrum als eerste pijncentrum in Nederland gestart met (online) PROMS. Dit zijn metingen van de uitkomsten van de behandeling. Wij vragen u vóór, tijdens en na uw behandeling een vragenlijst in te vullen over uw pijn en uw dagelijks functioneren, zodat we precies kunnen vastleggen wat de behandeling voor u heeft gedaan. Hier leren we veel van.

Wetenschappelijk onderzoek en opleiding

We starten regelmatig zelf wetenschappelijke studies op en doen daarnaast mee aan diverse andere studies. Daardoor beschikken we over de nieuwste technieken en kunnen we behandelingen bieden die in de rest van het land nog niet of nauwelijks worden verricht.

We verzorgen de pijnopleiding voor medische studenten, anesthesie-assistenten in opleiding, fellows en verpleegkundig specialisten. 

Interessante websites

Topklinische zorg

Het Rijnstate Pijncentrum biedt topklinische zorg.

De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) hebben een online overzicht van zeer complexe topklinische zorgfuncties van STZ-ziekenhuizen gelanceerd. Ook van Rijnstate zijn negen bijzondere functies beoordeeld als topklinisch en opgenomen in dit zorgregister. De behandeling van chronische pijn is er daar één van.

Onze cijfers op een rij

2600
behandelingen per jaar
80
plaatsingen van neurostimulatoren per jaar
8,4
patiënttevredenheid

Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken

Patiëntervaringen

‘Ik ben zo blij dat ik de dagelijkse dingen weer kan’
Niels Giezelaar - neurostimulator - pijncentrum

Niels Giezenaar kreeg te maken met chronische rug- en beenpijn. Dagelijks pijn hebben heeft een grote impact op het leven. "Medicatie hielp niet voldoende en daarom kreeg ik een neurostimulator, een kastje onder de huid."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: