Jeffrey Cousijnse op de bedfiets

Dialysepatiënten rijden Elfstedentocht voor fietslabyrintPatiënten op de Dialyseafdeling van Rijnstate Arnhem rijden vanaf dinsdag 20 februari de Elfstedentocht. Niet op de schaats, maar op een bedfiets. Terwijl ze dialyseren, kunnen ze via een computerscherm virtueel een deel van het parcours van de Elfstedentocht afleggen. Oud-wielrenner Steven Rooks heeft de fietsactiviteit officieel geopend.

De Elfstedentocht is onderdeel van een crowdfundingsactie, die in samenwerking met het Rijnstate Vriendenfonds wordt gehouden. Het doel van de actie is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de aanschaf van twee fietslabyrinten voor onze dialyseafdelingen in Arnhem en Zevenaar. Een fietslabyrint is een bedfiets met bijbehorend computerscherm. Het fietslabyrint dat nu wordt gebruikt, is geleend.

Binnen fietsen in plaats van buiten

“Dialysepatiënten moeten minimaal drie dagen per week een dagdeel in het ziekenhuis zijn”, vertelt dialyseverpleegkundige Daphne Jurriëns. “Ze voelen zich vaak ziek en zwak. Een stukje fietsen buiten is er niet meer bij. Met een fietslabyrint op de dialyseafdeling kunnen we dit toch een beetje mogelijk maken.”

Steven Rooks opent Elfstedentocht Dialyse Steven Rooks opent de Elfstedentocht bij de Dialyse.
Steven Rooks in gesprek met Jeffrey Cousijnse.

Positief effect op behandeling

Bewegen tijdens het dialyseren maakt de dialysebehandeling bovendien effectiever. De bloeddruk daalt minder, de patiënt heeft minder last van kramp, minder botontkalking en voelt zich fitter. Daarnaast zorgt het fietsen voor de nodige afleiding en ontspanning. Het fietslabyrint biedt de mogelijkheid om een stukje van Nederland of andere landen te zien en zorgt voor afleiding. Daar is dialysepatiënt Jeffrey Cousijnse (28) het mee eens: "Fietsen helpt om de tijd door te komen. Sommige mensen slapen, maar dat lukt mij niet door het rumoer om me heen op zaal. En steeds tv kijken wordt ook saai. Zelf heb ik ook nog genoeg energie, dus zal ik zeker vaker gaan fietsen."

Meer weten over Jeffrey? Lees hoe hij waarschijnlijk een nieuwe nier krijgt

Help mee voor een eigen fietslabyrint!

“We willen graag drie fietslabyrinten aanschaffen ”, zegt dialyseverpleegkundige Jenny Bakker, initiatiefnemer van de actie. “In totaal kost dat echter 15.000 euro. We hebben al 2.500 euro van het Rijnstate Vriendenfonds gekregen. De rest willen we met crowdfunding bijeen krijgen. En lukt het ons om zo minimaal 5.000 euro te werven, dan doneert het Vriendenfonds nogmaals 2.500 euro!” Een aantal verpleegkundigen heeft al aan de nieuwjaarsloop van het ziekenhuis meegedaan om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor de crowdfundingsactie.

Wilt u onze dialysepatiënten ook steunen? Sponsoren is mogelijk via de website van het Rijnstate Vriendenfonds. Een donatie voor het fietslabyrint kunt u doen via iDeal.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: