Rijnstate opereert als eerste in Nederland littekenbreuk met operatierobot



Rijnstate heeft als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten met een littekenbreuk geopereerd met behulp van de operatierobot. Door inzet van de robot kunnen de grotere breuken nu ook met een kijkoperatie worden hersteld. De buik hoeft dan niet meer volledig open gesneden te worden, maar er zijn slechts een paar minuscule sneden in de buik nodig. 

De voordelen: de buikwand wordt weer opgebouwd, patiënten hebben minder pijn en een sneller herstel. Ook komen er minder complicaties voor en kunnen patiënten sneller naar huis. Theo Aufenacker, chirurg bij Rijnstate, heeft de eerste patiënten met een littekenbreuk geopereerd met de operatierobot. “De operaties zijn heel erg goed gegaan. De geopereerde patiënten konden een dag na de operatie al zelfstandig uit bed en op de tweede dag al naar huis. Bij een reguliere operatie heeft de patiënt veel meer pijn en is er vaak twee dagen pijnstilling via een slangetje in de rug nodig. In dat geval kan de patiënt ook pas vier tot vijf dagen na de operatie naar huis.”

Opereren met enorme precisie

De operatierobot heeft vier mechanische armen, die bediend worden door een chirurg vanuit een console. Via een driedimensionaal beeld, dat tien tot twintig keer is vergroot, verricht hij de operatie. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bijkomt. Omliggend weefsel wordt met de robot zo veel mogelijk gespaard.

Wat is een littekenbreuk?

Als iemand een buikoperatie heeft ondergaan en daar een litteken aan overhoudt, is de buikwand op de plek van het litteken minder stevig.

Robotchirurgie Da Vinci

Als de druk in de buikholte toeneemt, bijvoorbeeld door te hoesten of iets zwaars te tillen, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. Ongeveer tien procent van de littekens na een operatie in de buik ontwikkelt zich tot een littekenbreuk. Dit zorgt regelmatig voor pijn. Ook raken organen soms organen beklemd en kunnen er beperkingen zijn in het doen en laten van een patiënt.

Wanneer is een operatie nodig?

Niet elke littekenbreuk zorgt voor pijn en andere klachten. Een operatie is daarom niet altijd nodig. Als er toch geopereerd moet worden, verstevigt de chirurg de buikwand met eigen weefsel of een matje van kunststof. Kleinere breuken worden vaak met een kijkoperatie verholpen. Om grote breuken te herstellen was tot nu toe meestal een grote buikoperatie nodig. Door de operatierobot kan ook een grotere littekenbreuk met een kijkoperatie worden hersteld. In Amerika is deze manier van het herstellen van littekenbreuken al langer gebruikelijk. In Nederland is Rijnstate het eerste ziekenhuis dat de operatierobot inzet bij het herstellen van littekenbreuken.

Ervaring in opereren met de robot

Rijnstate heeft twee operatierobots en veel ervaring in het gebruik hiervan. De robot wordt ook ingezet bij oncologische operaties (darmkanker, prostaatkanker, blaaskanker en nierkanker), bij baarmoederverwijderingen, verzakkingsoperaties en maagverkleiningen.

Meer weten over de robot? Kijk dan op de pagina over ons expertisecentrum

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: