Twee vrouwen fietsen op hometrainers

Rijnstate en Klimmendaal intensiveren samenwerking tijdens en na behandeling voor kankerEen medische behandeling voor kanker is zwaar. Het doet meer met de patiënt dan je denkt, ook nadat de behandeling is afgerond. Lichamelijk, maar ook op het emotionele, cognitieve of sociale vlak. Klimmendaal en Rijnstate hebben, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland, een innovatief revalidatieprogramma-op-maat ontwikkeld. Met dit programma kunnen patiënten tijdens en na hun medische behandeling voor kanker verder werken aan hun herstel en een nieuw evenwicht in hun leven.

Programma op maat

"Goede zorg is voorzorg", stellen we. Na een verwijzing door de arts van Rijnstate, krijgt de patiënt een intake bij de revalidatiearts van Klimmendaal in het ziekenhuis. Vervolgens wordt er in overleg met de patiënt en de verschillende behandeldisciplines een revalidatieprogramma op maat gemaakt. Dit is een poliklinische behandeling door verschillende behandelaars. Gewoonlijk duurt het programma twaalf weken waarin de patiënt groeps- en/of individuele behandelingen krijgt.

Het interdisciplinaire revalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die meerdere problemen hebben als gevolg van het hebben van kanker of de behandeling daarvan. Het programma bestaat uit fysieke training, psychosociale begeleiding, coaching en energieverdeling, voedingsadvies en eventueel ook arbeidsreintegratie. We werken binnen dit programma ook samen met de sportartsen van Sportmedisch Centrum Papendal. Het doel van  het revalidatieprogramma is dat de kwaliteit van leven dusdanig verbetert dat de patiënt zo zelfstandig mogelijk kan functioneren en weer kan participeren in de maatschappij.

Eerste pilot

Een eerste groep patiënten die bij ons behandeld zijn voor borstkanker, is afgelopen maand gestart met het revalidatieprogramma bij Klimmendaal. Deze pilot verloopt succesvol. Daarom starten we in april 2018 een tweede pilotgroep. Na de evaluatie van de ervaringen in de pilotfase komt het programma ook beschikbaar voor andere groepen oncologische patiënten van Rijnstate.

Twee vrouwen fietsen op hometrainers

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Op het gebied van oncologie werken wij samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Ziekenhuis Slingeland in Doetinchem, onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. In de loop van 2018  kunnen ook patiënten uit deze twee Gelderse ziekenhuizen worden doorverwezen naar Klimmendaal voor dit revalidatieprogramma.

Lees meer over de behandeling van kanker bij Rijnstate

Lees meer over Klimmendaal

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: