Rijnstate Arnhem zijaanzicht

Rijnstate op plaats 20 in AD ziekenhuis top 100



Vandaag publiceerde het Algemeen Dagblad de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. Rijnstate staat dit jaar op de 20ste plaats.

Het Algemeen Dagblad maakt jaarlijks een selectie uit de kwaliteitsindicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zorginstituut Nederland. De mate waarin een ziekenhuis voldoet aan een indicator bepaalt het aantal punten dat het ziekenhuis haalt. Ook de keurmerken van patiëntenverenigingen wegen mee in de beoordeling van het AD.

De afgelopen jaren scoort Rijnstate structureel hoog in de top 100. Dit jaar staan we op plaats 20 van de lijst. Ten opzichte van het jaar 2016 (plaats 5) zijn we in de lijst dus gedaald. Dat kan omdat het AD ieder jaar andere indicatoren meet in de lijst en er andere scores voor geeft. Dit jaar tellen een paar indicatoren zwaarder mee, waarop wij net iets minder goed scoren dan andere ziekenhuizen.

De afgelopen jaren staat Rijnstate op een stabiele positie aan de bovenkant van de lijst van ziekenhuizen:

2012  14 
2013  15
2014 
2015  11 
2016 
2017  20 

 

Wat doen we goed?

Op de meeste gemeten indicatoren scoren we goed. Bijvoorbeeld op het thema Hart en Vaten. Operaties voor het verhelpen van een vernauwing in de halsslagaders zijn risicovol. Het percentage patiënten dat na de operatie een beroerte krijgt of overlijdt, is bij Rijnstate laag. Hier behalen we de maximale score in de Top 100.

In 2016 heeft Rijnstate 83 operaties voor een verwijde aorta uitgevoerd. Dit is een risicovolle operatie en het is belangrijk dat een ziekenhuis er voldoende ervaring in heeft. Een ziekenhuis moet per jaar minimaal 20 van deze operaties uitvoeren. Hier voldoen we dus ruim aan. Hoe vaker een ingreep uitgevoerd wordt, hoe meer ervaring een team heeft en hoe minder complicaties. Rijnstate behaalt hiervoor ook de maximale scores voor het aantal operaties dat we doen bij borstkanker (374), blaaskanker (40) en prostaatkanker (128).

Daarnaast scoren we in de AD Top 100 maximaal op patiëntenkeurmerken, zoals het roze lintje voor borstkanker en het keurmerk voor goede zorg voor senioren. 

Wat kunnen we verbeteren?

Op bepaalde zaken, zoals het controleren van ondervoeding bij oudere patiënten, het meten van pijn en het controleren van medicatie bij ontslag van patiënten uit het ziekenhuis, kunnen we nog verbeteren. We controleren en meten deze zaken uiteraard wel, maar vullen de scores niet consequent in het Elektronisch Patiëntendossier.

Daarnaast scoren we niet optimaal op de wachttijd voor de behandeling van eierstokkanker. We gaan nader onderzoeken waar dit aan ligt, zodat we dit kunnen verbeteren. Een ander punt waar we niet de maximale score halen, is de opnameduur. Zo’n 15,2 procent van de patiënten verblijft langer dan vooraf verwacht in ons ziekenhuis. Hoewel deze score conform het landelijk gemiddelde is, zijn we volop bezig om de doorstroming naar de thuissituatie en de verpleeg- en verzorgingsinstellingen te verbeteren.

Rijnstate scoort structureel hoog op kwaliteit!

De AD Ziekenhuis Top 100 is een van de lijsten waarin de prestaties van de Nederlandse ziekenhuizen met elkaar worden vergeleken. Vergelijking tussen ziekenhuizen gebeurt door allerlei instanties, zoals patiëntverenigingen, zorgverzekeraars en kranten. Iedere instantie vergelijkt op andere kwaliteitsaspecten, waardoor het kan voorkomen dat een ziekenhuis in de ene vergelijking heel goed uit bus komt en in een andere vergelijking onderaan de lijst eindigt. Dit maakt de waarde van bepaalde vergelijkingen relatief.

Wij vinden kwaliteit van zorg natuurlijk erg belangrijk. Wij streven ernaar op alle voor ons relevante kwaliteitsindicatoren bovengemiddeld te presteren. En dat lukt! Rijnstate presteert goed op de kwaliteitsindicatoren die de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het kwaliteitsinstituut NIAZ hanteren. Ook hebben we alle keurmerken die we belangrijk vinden, de contracten met zorgverzekeraars die we willen en scoren we structureel hoog in de vergelijkingslijsten van de verschillende kranten. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: