Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Immunotherapie thuis nu ook bij nierkankerPatiënten van Rijnstate met nierkanker kunnen sinds kort hun immunotherapiebehandeling thuis toegediend krijgen. Behalve dat de behandeling in hun eigen, vertrouwde omgeving plaats kan vinden, scheelt dit heen en weer rijden naar het ziekenhuis. Landelijk loopt Rijnstate voorop in het thuis behandelen met immunotherapie. We bieden deze service al langer bij longkanker.

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een medicijn (een lichaamseigen eiwit) dat het afweersysteem van het lichaam versterkt. "Het lichaam krijgt eigenlijk hulp om de kankercellen zelf aan te vallen”, vertelt internist-oncoloog Rutger Koornstra. “Dat werkt op twee manieren: het medicijn zorgt ervoor dat er meer afweercellen in het lichaam komen en dat die afweercellen beter kunnen ‘vechten’ tegen de kankercellen.” Immunotherapie is een intensieve en langdurige behandeling. De behandeling vindt elke twee weken plaats en duurt gemiddeld twee uur. Via een infuus krijgt de patiënt het medicijn toegediend.

Thuis behandelen: “Tijdens de immunotherapie werk ik gewoon door”

Een thuisbehandeling is voor bijna alle patiënten goed mogelijk. Er is een aantal medische voorwaarden waaraan een patiënt moet voldoen en uiteraard moet de patiënt het zelf ook prettig vinden. Ingrid van Berkel krijgt sinds oktober 2017 immunotherapie voor longkanker. Inmiddels heeft zij drie kuren thuis gehad. Ze is er erg enthousiast over: “De behandeling in het ziekenhuis kost ongelofelijk veel tijd. Ik heb een eigen bedrijf en tijdens de immunotherapie thuis werk ik lekker door. Thuis, in mijn vertrouwde omgeving, voel ik me gewoon het meest op mijn gemak.”

Nauw contact met Rijnstate

Een gespecialiseerd verpleegkundige komt bij de patiënt thuis voor de immunotherapie en blijft gedurende de behandeling bij de patiënt. Uiteraard staat de verpleegkundige daarbij in nauw contact met de zorgverleners in Rijnstate. De gespecialiseerde zorg bij de patiënt thuis wordt geleverd door Eurocept Homecare. Deze landelijk werkende organisatie streeft ernaar om in nauwe samenwerking met het ziekenhuis complexe behandelingen in de thuissituatie mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn infuusbehandelingen, thuis-hemodialyse, koeltherapie na een orthopedische ingreep en UVB-thuisbelichting.

Rijnstate is expertisecentrum immunotherapie

Rijnstate is een van de zes expertisecentra in Nederland op het gebied van immunotherapie bij longkanker. Het Arnhemse ziekenhuis doet daarnaast veel wetenschappelijk onderzoek naar het effect van immunotherapie bij longkanker, nierkanker en blaaskanker.

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Op het gebied van kanker werkt Rijnstate samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Deze samenwerking heet: A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Binnen A.R.T.Z. delen werkgroepen van specifieke kankersoorten kennis en expertise met elkaar. Hierdoor verbeteren de drie Gelderse ziekenhuizen hun oncologische zorg. Dit gebeurt ook op het gebied van immunotherapie.

Meer weten?

Zoekt u meer informatie, lees dan het verhaal van Rob Steenhuis. Hij kreeg immunotherapie thuis voor longkanker.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: