Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Onderzoek naar nieuwe techniek voor maagverkleiningWaar normaal gesproken een operatie nodig is voor een maagverkleining, is er een nieuwe techniek waarmee deze behandeling endoscopisch uitgevoerd kan worden. Meerdere afdelingen in Rijnstate werken samen om te onderzoeken hoe effectief deze nieuwe behandeling is, specifiek bij patiënten met overgewicht en diabetes mellitus.

Onlangs heeft de eerste patiënt in Rijnstate een endoscopische maagverkleining ondergaan. MDL-arts Marcel Groenen legt uit hoe de nieuwe techniek werkt. “Bij een traditionele, chirurgische maagverkleining wordt via een kijkoperatie een deel van de maag verwijderd. Bij de endoscopische techniek gaat de endoscoop (een flexibele slang) via de mond en de slokdarm naar de maag. Daar maken we de maag van binnenuit kleiner door de voor- en achterwand van de maag naar elkaar toe te brengen en vast te hechten.” De nieuwe techniek is mogelijk door Endomina: een apparaat dat in de maag op de endoscoop wordt gemonteerd om hechtingen te plaatsen.

Na deze behandeling hebben patiënten sneller een verzadigd gevoel na het eten. Daardoor eten ze minder, wat weer leidt tot gewichtsverlies. Dat is met een traditionele maagverkleining ook het geval – toch heeft deze nieuwe techniek een groot voordeel. Marcel: “Het is veel minder belastend voor patiënten. Het risico op complicaties van de ingreep, zoals bloedingen of lekkage, is kleiner en patiënten herstellen ook sneller.”

Wetenschappelijk onderzoek

Momenteel doen meerdere specialisten van Rijnstate onderzoek naar de effecten van de nieuwe techniek ten opzichte van de traditionele maagverkleining bij patiënten met diabetes mellitus en overgewicht. Het onderzoek is een samenwerking van de afdelingen Maag-, Darm- en Leverziekten, Interne Geneeskunde, Anesthesiologie en Vitalys, kliniek tegen overgewicht. Voor het onderzoek worden de resultaten van meer dan vijftig ingrepen met elkaar vergeleken. De helft van de patiënten in het onderzoek krijgt een maagverkleining met Endomina; de andere helft krijgt de standaardbehandeling voor diabetes.

Marcel: “Daarnaast onderzoeken we of de ingreep ook uitgevoerd kan worden onder sedatie, in plaats van onder volledige narcose zoals dat nu gebeurt. Als dat kan, hoeft de ingreep niet op de OK plaats te vinden, maar kunnen we deze gewoon op de endoscopieafdeling uitvoeren. Dat zou het herstel na de ingreep kunnen versnellen en ook de kosten van de ingreep lager maken.”

Meer informatie over deze behandeling is op te vragen via gatetrial@rijnstate.nl.

Behandeling van overgewicht

Vitalys, kliniek tegen overgewicht, helpt mensen die al jarenlang een strijd voeren tegen hun overgewicht. Wij zien ernstig overgewicht (obesitas) als een chronische aandoening waar gelukkig wat aan gedaan kan worden. Vitalys is onderdeel van Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: