Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Onderzoek naar dementie bij jonge mensen afgerondIn Nederland hebben ongeveer 15.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie. Door gegevens te verzamelen van relatief jonge mensen met de diagnose dementie, ontstaat meer inzicht in hoe vaak dit precies voorkomt en wat de kenmerken zijn bij de jongere patiënten. De afdelingen Neurologie en Geriatrie in Rijnstate hebben deelgenomen aan een wetenschappelijk onderzoek naar vroege dementie. De resultaten van dat onderzoek zijn onlangs gepubliceerd.

 

Met de gegevens van het onderzoek is dementie bij jonge mensen beter te herkennen en diagnosticeren en op die manier kan ook betere zorg op maat worden gegeven. Dementie op jonge leeftijd of vroege dementie begint meestal tussen 40 en 65 jaar. Problemen worden op deze jonge leeftijd vaak niet herkend. Dat leidt tot veel onzekerheid en onbegrip. Bovendien verschillen het traject van de ziekte en ook de zorgbehoefte van patiënten met dementie op jonge leeftijd met die van oudere patiënten.

 

In het onderzoek werden tussen juli 2019 en december 2022 781 patiënten tussen de 37 en 69 jaar met de diagnose dementie opgenomen. Bij de meesten van hen werd dementie vastgesteld als gevolg van de ziekte van Alzheimer. Op basis van de resultaten van het onderzoek is een Nederlandse nationale database opgezet voor patiënten met vroege dementie. Deze database biedt een basis voor toekomstige diepgaande onderzoeken naar vroege dementie. Met als doel om de diagnose en zorg voor deze ondervertegenwoordigde en kwetsbare patiëntengroep te verbeteren.

Het hele onderzoek is te lezen via deze link.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: