Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

50 jaar dialyse in RijnstateWist u dat we in Rijnstate al 50 jaar dialyseren? Een team van professionele en enthousiaste artsen en zorgverleners behandelen en begeleiden wekelijks ruim 150 dialysepatiënten. Daarmee zijn zij een onmisbaar onderdeel van hun leven.

Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade. 6500 mensen hiervan zijn afhankelijk van een vorm van dialyse. Voor patiënten is het een intensieve behandeling. Zij komen meerdere keren per week naar Rijnstate Arnhem of Rijnstate Zevenaar om een halve dag te dialyseren. Of ze worden getraind om dagelijks thuis te dialyseren.

De dialyseafdeling

De dialyseafdeling is een bijzondere afdeling in het ziekenhuis. Per jaar vinden hier zo’n 20.000 hemodialyse (spoelen via het bloed) behandelingen plaats. Ook zijn er 31 peritoneaal dialysepatiënten (buikspoeling) die samen jaarlijks 11.000 dagen dialyseren. 

Doordat patiënten 3 keer per week in het ziekenhuis komen, of zoals bij thuisdialyse veel contact hebben met artsen en zorgverleners, bouwen zij echt een band op. Meneer Verrips, dialysepatiënt: “Je wordt hier goed verzorgd. Het is fijn dat je op een plaats wordt ingepland. Dan zie je ook vaak dezelfde verpleegkundige. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Benieuwd hoe de dialyseafdeling werkt? Bekijk hierboven het filmpje.

Bewegen tijdens de dialyse

Naast het maken van een praatje, sporen de verpleegkundigen patiënten ook aan om te bewegen tijdens de dialyse. Dit zorgt voor een effectievere dialyse. De patiënten oefenen met gewichten, een weerstandband of maken een virtuele fietstocht met de bedfiets.

Jenny van den Belt – Bakker, dialyseverpleegkundige: “Bewegen staat voorop bij ons. Daar zijn we uniek in. We hebben een beweegprogramma opgericht samen met de afdeling Fysiotherapie. Hierin hebben we gekeken naar wat de patiënten wel kunnen.” 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: