Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Promotie-onderzoek Jenske Vermeulen draagt bij aan kennis over het voorspellen van hart- en vaatziekten bij vaatverwijding in de buikslagaderOp donderdag 30 november 2023 promoveert Jenske Vermeulen, als één van de eerste promovendi van het Radboud Rijnstate promotiefonds, aan de Radboud Universiteit Nijmegen met haar proefschrift Vaatgezondheid van patiënten met een verwijding van de buikslagader. Hoe kunnen we de ontwikkeling van hart- en vaatziekten voorspellen?

Belang van het onderzoek

Bij mensen met een verwijding van de buikslagader bestaat het risico op scheuren van de buikslagader. Daarnaast hebben zij een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere hart- en vaatziekten. Dit risico is hoger na een operatie aan de buikslagader en daarnaast heeft bijna 40 procent van de patiënten binnen vijf jaar hartziekten ontwikkeld. Dit kan worden verklaard doordat de bloedvaten na zo'n operatie stijver worden, wat de gezondheid van de bloedvaten verslechtert.

Het proefschrift laat zien dat de vaatgezondheid in het algemeen slechter is bij deze patiënten. Daarbij functioneren de bloedvaten van AAA-patiënten (patiënten met een aneurysma van de abdominale aorta) minder, waarbij de vaatwand van het aneurysma zelf nog slechter functioneert. Dit laat zien dat de algemene gezondheid van de bloedvaten verschilt van de lokaal gemeten gezondheid.

Een belangrijke vervolgstap is het afronden van de lopende studies in de klinische praktijk om beter inzicht te krijgen over welke metingen voorspellend zijn voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Over de promovendus

Jenske Vermeulen behaalde in 2018 haar masterdiploma Technische Geneeskunde (Imaging & Interventions) aan de Universiteit Twente. Daarna begon ze aan haar promotieonderzoek bij Fysiologie in het Radboudumc en bij de afdeling Vaatchirurgie in Rijnstate. Momenteel is zij werkzaam op de afdeling Cardiovasculaire en Integratieve Fysiologie (Medical BioSciences) in het Radboudumc. Jenske voerde haar onderzoek uit onder begeleiding van promotor Prof. dr. D.H.J. Thijssen, Prof. Dr. M.M.P.J. Reijnen en Dr. S. Jägers-Holewijn.

Meer weten? Het proefschrift is op te vragen bij pers@rijnstate.nl of digitaal beschikbaar in de Radboud Repository.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: