Epilepsie: Rijnstate-wetenschapper promoveert op onderzoek naar 'de fase na de aanval'



Op vrijdag 16 februari promoveerde Julia Pottkämper, neurowetenschapper in Rijnstate, op haar proefschrift over de gevolgen van epileptische aanvallen. In haar onderzoek richtte Pottkämper zich op de fase na een epileptische aanval, ook wel de 'postictale fase' genoemd. Ze bestudeerde de klachten en symptomen die mensen in deze fase ervaren, en hoe deze symptomen mogelijk verminderd kunnen worden.

Pottkämper voerde haar onderzoek uit bij patiënten met ernstige depressie die elektroconvulsietherapie (ECT) kregen. Bij ECT wordt er onder narcose een gecontroleerde epileptische aanval opgewekt met een elektrische prikkel. De hersenen van de patiënten werden tijdens de behandeling met hersenfilmpjes en MRI-scans in kaart gebracht.

De samenwerking tussen de afdelingen Psychiatrie, Neurologie/Neurofysiologie en Radiologie van Rijnstate en de Universiteit Twente maakte dit unieke onderzoek mogelijk.

Belangrijke bevindingen

Pottkämper ontdekte dat de postictale fase een belangrijke rol speelt bij het begrijpen en behandelen van epilepsie. De symptomen die mensen in deze fase ervaren, kunnen variëren van vermoeidheid en verwarring tot hoofdpijn en angst.

Julia Pottkämper

Toekomst

Pottkämpers onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor epilepsie. De focus ligt op het verminderen van de symptomen van de postictale fase en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie.

Rijnstate leidend in onderzoek

Rijnstate is een van de topklinische ziekenhuizen in Nederland en voert baanbrekend onderzoek uit naar epilepsie. Het ziekenhuis is trots op de promotie van Julia Pottkämper en haar belangrijke bijdrage aan dit vakgebied.

Julia Pottkämper promoveerde bij:

  • Prof. dr. Jeannette Hofmeijer, neuroloog in Rijnstate en hoogleraar bij de Universiteit Twente
  • Prof. dr. Michel van Putten, hoogleraar TU
  • Dr. Jeroen van Waarde, psychiater in Rijnstate
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: